Eveniment

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Băncile mai au câmp de reducere a dobânzilor la credite. E în interesul lor să stimuleze creditarea. Solicităm băncilor să se apropie de clienţi

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Solicităm băncilor să întărească baza de creditare şi să lucreze cu clienţii la găsirea de proiecte viabile. Este datoria lor să creeze businessuri cu clienţii.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Solicităm băncilor să întărească baza de creditare şi să lucreze cu clienţii la găsirea de proiecte viabile. Este datoria lor să creeze businessuri cu clienţii.

Autor: Claudia Medrega

05.08.2014, 00:06 431
Băncile mai au câmp de reducere a dobânzilor la credite şi ar trebui să se apropie de clienţi, să întărească baza de creditare şi să lucreze cu companiile la găsirea de proiecte viabile, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„După evaluările noastre şi aprecierile personale, băncile mai au câmp de reducere în func­ţie de instrumentul de creditare pe care îl folosesc. Este şi un mesaj. Solicităm băncilor să aibă o viziune să-şi întă­rească această funcţie esenţială de creditare. Pe termen mediu şi lung, dar şi pe termen scurt este în interesul lor să stimuleze creditarea“, a declarat ieri Isărescu la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Guvernatorul BNR a arătat că ideea lansată de bănci că nu sunt proiecte în România pare mai degrabă o scuză. „Solicităm băncilor să se apropie de clienţi, să întărească baza de creditare şi să lucreze cu clienţii la găsirea de proiecte viabile. Este datoria lor să creeze businessuri cu clienţii.“

A trecut un an de când BNR a dat startul ciclului de reducere a dobânzii-cheie, de la 5,25%. Însă, cele şase ajustări succesive nu au reuşit să aducă creditarea în teritoriul pozitiv. Rămâne de văzut ce efect va avea asupra creditării decizia BNR de ieri de reducere cu încă un pas a dobânzii-cheie, la 3,25%.

Banca centrală remarcă faptul că dinamica anuală a creditului total acordat sectorului privat a continuat să se adâncească în teritoriul negativ, exclusiv pe seama accentuării contracţiei componentei sale în valută, în condiţiile în care creditele în monedă naţională şi-au accelerat ritmul anual de creştere în termeni reali (acesta atingând în luna iunie maximul ultimilor cinci ani).

Ponderea împrumuturilor în valută în soldul creditului acordat sectorului privat a continuat să se reducă până la nivelul de 58% la sfârşitul lunii iunie 2014, de la 62% în iunie 2013.

Isărescu a arătat că decizia BNR de a reduce dobânda-cheie la 3,25% nu a fost uşoară, având în vedere potenţiala reacţie a băncilor comerciale, pe care am mai văzut-o, de a coborî în primul rând dobânzile remunerate la depozite. Pe măsură ce BNR a redus dobânda-cheie bancherii s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit. Banca centrală promite că procesul de armonizare a ratei rezervelor minime obligatorii cu nivelurile europene va continua treptat, atât la lei, cât şi la valută, „într-un dozaj adecvat şi la momentul oportun“.

 

Ce a spus ieri guvernatorul BNR

- Dacă vă uitaţi la noua prognoză de inflaţie, s-ar putea să mai avem câmp de reducere a dobânzii-cheie. Dar, de data aceasta, suntem obligaţi să luăm decizii, după experienţa ultimelor luni, luând în considerare într-o măsură mai mare mediul extern.

- Procesul de armonizare a ratei rezervelor minime obligatorii cu nivelurile europene va continua treptat. Vom continua procesul de reducere a acestora atât la lei, cât şi la valută,  într-un dozaj adecvat.

- Solicităm băncilor să se apropie de clienţi, să întărească baza de creditare şi să lucreze cu clienţii la găsirea de proiecte viabile. Chestia că nu sunt proiecte în România pare mai degrabă o scuză.

- Intrările de capital au creat presiuni de apreciere a leului, o parte dintre aceste capitaluri provenind din Ucraina.

- După evaluările noastre şi aprecierile personale băncile mai au câmp de reducere în funcţie de instrumentul de creditare pe care îl folosesc. Dar, fiecare bancă este autonomă şi îşi face politica sa. Şi depinde de ele să realizeze proiecte viabile împreună cu clienţii, fiind şi datoria băncilor să creeze business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO