Eveniment

Mugur Isărescu şi frica de ruşi: Ce bine că am ascuns aurul!

Mugur Isărescu şi frica de ruşi: Ce bine că am ascuns...

Autor: Lorena Cornea

27.07.2016, 00:03 3992
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu are o problemă „istorică” cu aurul din vistieria naţională.

În primul război mondial, tezaurul României a ajuns la prietenii ţarului de la Moscova şi - cel puţin aurul, 93 de tone - nu a mai fost recuperat niciodată.

În al doilea război mondial, aurul României era să cadă din nou în mâna ruşilor, dar a scăpat, fiind ascuns la Tismana, unde ieri a fost inaugurat Muzeului Tezaurului BNR, în prezenţa guvernatorului Mugur Isărescu şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

De unde avea însă România aur şi ce s-a făcut mai apoi cu el? Germanii plăteau în aur pe­trolul cumpărat şi astfel România şi-a făcut o rezervă cu care, mai apoi, a plătit o parte din da­toria de război, ştiut fiind că ţara a fost tratată ca un învins. „Eu cred că a meritat să plătim cu aur despăgubirile”, a comentat Isărescu, care are propria-i viziune asupra lipsei de insistenţă a ruşilor de a găsi tezaurul: „Ar fi fost culmea ca sovieticii să acţioneze la confiscări din nou, ca după primul război mondial. În acest context era greu să procedeze la confiscarea aurului românesc”.

După revoluţie, România nu şi-a majorat rezerva de aur din motive de „superstiţie".

În 2013, când s-a pus problema ca BNR să achiziţioneze aurul de la Roşia Montană, Mugur Isărescu a susţinut că rezerva de nu trebuie să crească întrucât ori de câte ori s-a depăşit nivelul de 100 de tone "România a păţit ceva.”

„Eu nu vreau să mai crească rezerva de aur pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone.“

România deţine o rezervă de 103 de tone de aur, jumătate din ea fiind, din motive de se­curitate, în seifurile Băncii Angliei, la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO