Eveniment

Mugur Isărescu va trebui să explice astăzi cum va ţine inflaţia în frâu anul acesta

Mugur Isărescu va trebui să explice astăzi cum va ţine inflaţia în frâu anul acesta

Autor: Liviu Chiru

07.02.2011, 00:00 35

Guvernatorul Mugur Isărescu va trebui să convingă în conferinţade presă de astăzi că Banca Naţională poate să ţină preţurile înfrâu în 2011 şi să reclădească încrederea în politica sa monetară,după ce în ultimii patru ani inflaţia a fost de fiecare dată pestenivelul ţintit.

Aceasta este prima apariţie a guvernatorului într-o conferinţăde presă de la începutul anului, fiind organizată cu ocaziaprezentării raportului asupra inflaţiei pe trimestrul al patruleadin 2010, care va conţine şi proiecţii privind evoluţia preţurilorîn următorii doi ani.

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca BNR să vină cu o prognozămai puţin optimistă privind creşterea preţurilor în acest an, dupăce în toamna trecută vedea inflaţia încetinind la 3,4% în decembrie2011, adică aproape de ţinta oficială de 3%. Potrivit unui sondajintern realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari, mediaestimărilor analiştilor privind inflaţia în 2011 este de 4,3%,adică din nou peste limita superioară a intervalului agreat.

"Probabil că guvernatorul va spune că sunt riscuri mari dinsprepolitica fiscală, alimente sau petrol şi că este posibil cainflaţia să fie din nou peste ţinţa BNR. Creşterea economică s-avăzut de ceva timp că este pe planul al doilea", spune NicolaieAlexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank. El se aşteaptăde asemenea ca în actuala prognoză inflaţia pentru decembrie să fierevizuită la 3,5% sau 3,6%, faţă de 3,4%.

Principalele riscuri vin acum din partea tendinţei de scumpire aalimentelor şi combustibililor pe plan internaţional, care s-ausimţit deja şi pe plan local.

Anul trecut preţurile de consum au urcat cu aproape 8%, deşiţinta oficială de inflaţie era de 3,5%. Şocul majorării TVA de la19% la 24% în vară, dar şi creşterea preţurilor la alimente întoamnă au scos inflaţia de pe traiectoria descendentă.

Banca centrală are deja o problemă, după cum arată şiîntrebările propuse de cititorii ZF, care pun în discuţie eficienţaregimului de ţintire a inflaţiei.

Primele două decizii ale BNR din acest an privind politicamonetară - de menţinere a dobânzii-cheie la 6,25% pe an - arată căse menţine preferinţa pentru o poziţie de expectativă.

Comunicatul publicat după şedinţa Consiliului de Administraţieal BNR de săptămâna trecută citează o serie de factori de risc carear putea determina accelerarea inflaţiei, însă aceştia se afla înafara puterii de control a politicii monetare. "Riscurile asociateîn principal factorilor aflaţi în afara sferei de influenţă abăncii centrale - ajustările preţurilor administrate, consecvenţacontinuării consolidării fiscale şi a reformelor structurale,evoluţia viitoare a preţurilor externe ale materiilor prime şi aleproduselor agro-alimentare, precum şi a mediului economicinternaţional - impun de asemenea păstrarea unei conduite prudentea politicii monetare", notau reprezentanţii BNR.

Întrebările cititorilor ZF pentru guvernatorulBNR

Marius

Ce rost mai are această aşa-zisă politică de ţintire a inflaţieicând ţinta nu este niciodată atinsă şi nimeni nu se mai uită laea?

Împărtăşeşte şi guvernatorul Isărescu teoria "chirurgului"Franks care spune că este mulţumit că ne-a stabilizat, chiar dacănu avem puls?

Cât timp va mai gira guvernatorul Isărescu politica guvernuluiBăsescu-Boc?

Ionescu Vlad

După cum se vede România nu are o economie de piaţă funcţională,în care cererea şi oferta să determine preţul produsului final pepiaţă, acest lucru fiind determinat de "cartelurile" create îndiverse domenii (...) Nu cumva aplicarea unei politici monetarespecifice unei economii de piaţă funcţionale este nepotrivităRomâniei?

John

Vă este teamă să reduceţi rezervele minime obligatorii în valutăpentru bănci să nu alimenteze inflaţia?

Nu ar fi timpul să sprijiniţi indirect băncile pentru a punepresiune mai mare pe reluarea creditării, creând exces devalută?

Trifu Dan

În ultimii opt ani BNR a mărit baza monetară de opt ori. Cât devinovată consideraţi că este BNR pentru actuala inflaţie?

BNR are toate uneltele legale necesare pentru a menţine baza şimasa monetară stabile, dacă cea monetară ar fi fost menţinutăstabilă în ultimii opt ani, ar mai fi avut acum România inflaţieprognozată pentru 2011 de 8%?

Raul

Sunt prognoze care arată că populaţia României va ajunge într-unviitor apropiat la 15 milioane de locuitori. Este, în opinia mea,un "canibalism" dezvoltat în ultimii 20 de ani, iar Negriţoiu(felicitări pentru puterea de a recunoaşte greşeli) a indicatrecent şi o serie de vinovaţi. Este clar că ei există, puteţinominaliza şi alţii? Repetatele devalorizări ale leului au trimismilioane de români în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO