Eveniment

Munca, Educatia si Transporturile au primit feliile cele mai mari din buget

Munca, Educatia si Transporturile au primit feliile cele mai mari din buget
01.02.2009, 20:16 24

Ministerele Muncii, Educatiei si Transporturilor sunt principalele beneficiare ale sumelor alocate prin buget, urmand sa aiba la dispozitie pentru cheltuieli un total de aproape 10 mld. de euro, reprezentand 6,7% din PIB, potrivit proiectului de buget pentru anul 2009 obtinut de ZF.

Ministerul Muncii va cheltui in 2009 o suma de 16,3 mld. lei (circa 4 mld. euro), echivalenta cu 2,8% din PIB, iar Ministerul Educatiei va avea la dispozitie un fond de cheltuieli asigurate de la bugetul de stat, fonduri europene si venituri proprii de 11,8 mld. lei (2,9 mld. euro, 2,1% din PIB). In cazul Ministerului Transporturilor cheltuielile proiectate sunt de 10,6 mld. lei (2,6 mil. euro). Ministerul Sanatatii urmeaza sa beneficieze de 4,2 mld. lei (circa 1 mld. euro), iar Ministerul Dezvoltarii si Locuintei va avea in acest an un buget de 3,7 mld. lei, reprezentand 0,64% din PIB si 1,81% din buget.
La nivelul bugetului de stat autoritatile se asteapta sa incaseze in acest an venituri de 75,6 mld. lei, cheltuielile fiind estimate la 94,5 mld. lei, cu un deficit de 18,8 mld. lei, in timp ce prognoza pentru bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii indica un excedent de 221 mil. lei.
Veniturile totale ale bugetului de stat sunt estimate sa creasca cu 24%, la 76 mld. lei, o prognoza destul de optimista in viziunea analistilor avand in vedere declinul economiei. Pentru cheltuieli se estimeaza un avans cu aproape 17% fata de nivelul din 2008, in conditiile alocarii unor sume importante pentru investitii.
Cele mai multe venituri la bugetul de stat vor fi in continuare obtinute din TVA, respectiv de 44,4 mld. lei, in urcare cu 8,7 % fata de 2008, ceea ce presupune cresterea consumului. Incasarile din impozitul pe profit sunt estimate sa creasca cu peste 3% fata de sumele colectate anul trecut, la 13,4 mld. lei, in timp ce din impozitarea veniturilor autoritatile se asteapta sa incaseze mai mult cu 8,7%, respectiv 20 mld. lei.
Pentru cresterea resurselor bugetare autoritatile au decis majorarea contributiilor de asigurari sociale cu 3,3% in acest an, revenindu-se astfel la nivelul aplicat in primul semestru al anului 2008. De asemenea, Guvernul intentioneaza sa ajusteze in avans accizele la tutun si alcool, ca masura de majorare a veniturilor.
In ceea ce priveste sfera cheltuielilor, autoritatile urmaresc o scadere de circa 1% din PIB a cheltuielilor cu personalul, la 7,5% din PIB, in timp ce cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii se vor diminua cu 1,5 puncte procentuale, la 5% din PIB. Cheltuielile totale din 2009 se vor ridica la 51,16 mld.euro, din care 10 mld. euro se vor indrepta catre infrastructura, iar 22,4 mld. euro vor reprezenta cheltuielile de administrare a tarii.
 
Masurile asumate de Cabinetul Boc
  • Alocarea a 20% din bugetul anului 2009 (10 mld. euro) pentru investitia publica masiva in infrastructura;
  • Achitarea datoriilor guvernamentale cu privire la restantele lasate de vechiul guvern, a facturilor si a subventiilor restante;
  • Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare;
  • Neimpozitarea profitului reinvestit din 2010;
  • Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate;
  • Capitalizarea CEC si a Exim Bank;
  • Continuarea programului "Rabla" - prima de casare creste la 3.800 de lei de la 3.000 de lei si se aplica pentru 60.000 de masini, fata de 40.000 inainte;
  • Instituirea, in doua transe, a unei pensii sociale minime de 350 de lei;
  • Compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari cu pensie mai mica de 600 de lei;
  • entru veniturile din somaj tehnic nu se platesc trei luni contributii si impozite la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat;
  • Sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri;
  • uprataxarea produselor de lux si taxarea la nivel european a jocurilor de noroc;
  • Salariile si pensiile cresc cu 5%: cu 3% din aprilie si cu 2% din octombrie;
  • Reducerea cheltuielilor de personal cu aproximativ 20% si compensarea orelor suplimentare cu zile libere; vor acorda prime sau bonusuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO