Eveniment

NATO constituie o unitate specială la Marea Neagră şi îşi sporeşte prezenţa navală în zonă. Vladimir Putin: NATO încearcă să atragă Rusia într-o confruntare militară

Jens Stoltenberg: Am căzut de acord să introducem două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă navală a NATO sporită la Marea Neagră pentru exerciţii, îmbunătăţirea pregătirii şi o mai bună conştientizare situaţională, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre

Jens Stoltenberg: Am căzut de acord să introducem două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă navală a NATO sporită la Marea Neagră pentru exerciţii, îmbunătăţirea pregătirii şi o mai bună conştientizare situaţională, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre

Autor: Iulian Anghel

17.02.2017, 00:04 1285

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre că Alianţa Nord-Atlantică îşi va spori prezenţa în regiunea Mării Negre, situaţie calificată de Rusia drept o provocare serioasă.

„Am discutat despre prezenţa noastră în regiunea Mării Negre. Pentru a completa poziţia noastră regională puternică în plan aerian şi terestru în jurul brigăzii cadru multinaţionale din România. Opt aliaţi s-au angajat să contribuie cu personal la brigadă. Iar cinci aliaţi s-au angajat să trimită forţe terestre şi aeriene pentru pregătire şi poliţie aeriană. Am căzut de acord să introducem două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă navală a NATO sporită la Marea Neagră pentru exerciţii, îmbună­tăţirea pregătirii şi o mai bună conştientizare situaţională, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre“, a anunţat Stoltenberg.

„Alianţa Nord-Atlantică şi-a asumat misiunea oficială de a limita activităţile Rusiei. În acest scop, NATO a continuat să se extindă, iar acum pare să fi găsit un nou motiv serios pentru a justifica extinderea, astfel că s-a accelerat procesul mobilizării forţelor convenţionale şi strategice dincolo de frontierele statelor membre. Alianţa Nord-Atlantică ne provoacă în mod constant, cu scopul de a ne atrage într-o confruntare. Există încercări de ingerinţe în afacerile noastre interne în scopul destabilizării situaţiei sociale şi politice din Rusia“, a reacţionat preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin. Ministrul român al apărării Gabriel Leş a precizat: „Am decis acum creşterea prezenţei maritime aliate şi o funcţie de coordonare a activităţilor maritime ale NATO în Marea Neagră. Prezenţa vaselor aliate la exerciţii în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale României şi cele ale aliaţilor. După anexarea ilegală a Crimeei, aceste activităţi au devenit mai frecvente, ca manifestare a solidarităţii alianţei şi ca măsură de întărire a colaborării noastre".

La reuniunea miniştilor din ţările NATO s-a mai stabilit că România îşi va consolida cooperarea militară cu Germania şi Cehia, conform unui acord semnat miercuri.

„În acest cadru, Brigada a 4-a de Reacţie Rapidă a Cehiei şi Brigada Mecanizată 81 a României vor colabora strâns cu Divizia a 10-a de Blindate şi cu Divizia de Reacţie Rapidă din Germania“, precizează Alianţa Nord-Atlantică.

Înaintea reuniunii, Jens Stoltenberg a cerut statelor membre ale Alianţei să supli­menteze bugetele alocate apărării, în contextul tensiunilor internaţionale, un punct de vedere subliniat şi de secretarul american al apărării Jim Mattis, aflat la reuniunea NATO. Mattis a spus că America îşi va respecta angajamentele în cadrul Alianţei, dar ţările membre trebuie să înţeleagă că nu pot lăsa povara apărării comune doar pe umerii americanilor.

România a acordat anul acesta, pentru prima dată de la aderarea la NATO, 2% din PIB pentru apărare, aşa cum prevăd angajamentele sale în cadrul Alianţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO