Eveniment

Nelu Iordache de la Blue Air pune stapanire pe primul aeroport concesionat

01.02.2009, 19:58 136

Nelu Iordache, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri de pe piata locala, a castigat, prin compania low-cost pe care o controleaza, Blue Air, contractul de concesiune al aeroportului Bacau, pe o perioada de 35 de ani. "Vom derula investitii de 45,3 milioane de euro", a spus Nelu Iordache, care nu a dat mai multe detalii despre programul de investitii care urmeaza sa fie pus in aplicare in perioada urmatoare.

Aeroportul Bacau este primul aeroport concesionat din Romania, aceasta decizie fiind luata de Consiliul Judetean, al carui presedinte este membrul PSD Dragos Benea, in vara anului trecut. Potrivit agentiei de stiri Mediafax, investitiile de 45,3 milioane de euro trebuie sa fie realizate de Blue Air, singura companie care a participat la licitatie, intr-un interval de maximum 30 de luni. Blue Air va avea o perioada de 35 de ani in care isi va putea recupera investitia prin veniturile incasate din taxe de aeroport sau spatii inchiriate.
Blue Air opereaza deja curse de pe aeroportul Bacau catre Italia (Roma si Torino) si intentioneaza sa introduca curse si catre Spania, insa momentan capacitatea aeroportului nu permite o dezvoltare in acest sens, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.
Concesionarea aeroportului din Bacau ar putea insemna si o extindere agresiva in aceasta zona foarte putin atacata pana in prezent de operatorii aerieni, de pe aeroportul Bacau mai operand curse doar Carpatair si TAROM. Astfel, Blue Air ar putea sa mizeze pe zona Moldovei pentru un nou hub, desi in prezent majoritatea zborurilor companiei sunt cu plecare din Capitala.
Potrivit informatiilor de pe site-ul aeroportului, numarul de pasageri procesati anual la Bacau este de 55.000, traficul estimat pentru finalul perioadei de concesionare fiind de 1,2 milioane de pasageri anual. Aeroportul a rulat in 2007 afaceri de circa 800.000 de euro, potrivit Ministerului Finantelor.
Consiliul Judetean Bacau a angajat consortiul de firme format din casa de avocatura Bostina si Asociatii, pentru consultanta juridica, firma Delloite Consultanta, pentru servicii financiare, si Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene (IPTANA), pentru proiectul tehnic. Decizia de concesionare a fost luata in regiune si pentru aeroporturile din Tirana, Varna si Budapesta, potrivit unor declaratii anterioare ale Deloitte Romania, care a fost implicata in aceste proiecte. De alttfel, si alte aeroporturi din Romania ar putea sa fie concesionate in perioada urmatoare.
Blue Air a castigat recent si contractul de concesiune pe 25 de ani pentru construirea unui nou terminal de plecari pe aeroportul Baneasa, investitia urmand sa se ridice la circa 10 milioane de euro.
Nelu Iordache mai detine si compania de drumuri si poduri Romstrade, care se numara printre firmele cu cea mai mare crestere in perioada guvernarii Tariceanu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO