Eveniment

Nici când a mers bine economia veniturile la buget nu au fost colectate eficient. Guvernul Boc a lăsat o restanţă de 10 mld. lei la veniturile bugetare

Nici când a mers bine economia veniturile la buget nu au fost colectate eficient. Guvernul Boc a lăsat o restanţă de 10 mld. lei la veniturile bugetare

Autor: Gabriel Razi

07.03.2012, 00:09 1735

Din bugetul pentru 2012 lipsesc 10 miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru că statul nu a reuşit să colecteze bani din economie în acelaşi ritm cu creşterea economică de anul trecut.

Executivul şi-a construit bugetul pe un PIB de 547 de miliarde de lei şi un grad de colectare a veniturilor la bugetul consolidat - care include atât bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, ale instituţiilor autofinanţate, cât şi bugetele locale - de 33,1% din PIB, deci venituri de 181 miliarde de lei.

În realitate însă, România a încheiat 2011 cu un Produs Intern Brut de 578 miliarde de lei, după cum arată datele publicate ieri de Institutul de Statistică, iar în conturile statului ar fi trebuit să ajungă până la sfârşitul anului trecut 191 de miliarde de lei dacă s-ar fi păstrat gradul de colectare a banilor la buget de 33,1%. Au ajuns însă doar 181 miliarde de lei, după cum indică datele privind execuţia bugetară ale Ministerului Finanţelor.

Cum se explică însă di­fe­ren­ţa? "În primul rând contează calitatea creşterii economice. PIB a crescut datorită agriculturii, iar din acest sector nu se colectează foarte multe taxe. Trebuie avut în vedere şi că estimarea iniţială a PIB-ului avea în vedere şi un anumit grad de absorbţie de fonduri europene", spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Rezultatul se datorează faptului că Guvernul a fost luat prin surprindere de creşterea economică peste aşteptări, însă evoluţia ţine şi de o incapacitate a Finanţelor de a creşte gradul de colectare a impozitelor şi taxelor într-un ritm similar cu cel al economiei.

Toate guvernele din ultimii zece ani au pus pe masă proiecte pentru majorarea veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acestea au rămas doar la nivel declarativ în timp ce "în teren" ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată pragul de 33%.

Guvernul a introdus anul trecut taxarea inversă pentru comerţul cu cereale, o "armă" ce ar fi trebuit să elimine evaziunea fiscală din agricultură, însă diferenţele din prezent arată că statul a plecat la luptă cu gloanţe oarbe. Pe de altă parte, Executivul a schiţat bugetul asumându-şi că va aduce până la finalul anului trecut circa 3 miliarde de euro pe linia fondurilor europene. În prezent valoarea facturilor rambursate de Uniunea Europeană este însă de numai 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO