Eveniment

Niciun optimism pe frontul industriei: Industria, care face un sfert din PIB, rămâne decuplată de creşterea economică de peste 5%

Niciun optimism pe frontul industriei: Industria, care...

Autor: Iulian Anghel

24.08.2016, 00:06 912
Producţia industrială a crescut în primul semestru din an cu 1,3% (serie brută) şi a scăzut ca serie ajustată, iar perspectivele nu sunt bune.

Datele Barometrului Industrial – un sondaj efectuat lunar în rândul managerilor din industrie, realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) – relevă că aşteptările privind evoluţia sunt foarte jos.

„Deprimant“ este adjectivul pe care autorii sondajului îl folosesc pentru a exprima starea de spirit a managerilor din industrie când sunt întrebaţi cu privire la viitorul afacerilor lor.

Economia a crescut cu 5,2% în primul semestru, an/an, împinsă puternic din spare de consum care a avansat cu 18% în aceeaşi perioadă, stimulat fiind de reducerea TVA şi de majorările salariale. Pe partea de formare a PIB însă, industria, care înseamnă în jur de 23% din PIB, creşte anemic şi aici economiştii caută de câteva luni explicaţii. Una dintre acestea ar fi că nu s-au făcut investiţii şi, astfel, excedentul de cerere nemaiîntâlnit de dinainte de recesiune este alimentat din importuri (care au crescut cu 7,7% în S1, an/an, deficitul comercial ajungând la 4,5 mld. euro, cu 1,1 mld. euro mai mare decât în perioada similară a anului trecut).

Ministrul finanţelor Anca Dragu a susţinut, la momentul publicării datelor privind evoluţia PIB, că neaşteptat de robusta creştere economică se bazează nu doar pe consum, ci şi pe investiţii care ar fi avansat cu 15%. Nu există însă date oficiale decât pentru T1, trimestru în care investiţiile au avansat cu 7,5% faţă de trimestrul anterior (în descreştere majoră faţă de T4 2015 când creşteau cu 17%). Dacă aceste investiţii s-au făcut, ele nu se văd însă în avansul producţiei industriale.

O a doua explicatie pentru stag­narea industriei ar fi chiar majorările de sala­rii decise la nivel administrativ (creş­terea salariului minim) care ar fi redus semnificativ productivitatea, cel puţin în sectoarele care îşi bazează com­pe­titivitatea pe salariile mici (încăl­ţă­minte, croitorie).

Indiferent de motiv, managerii din industrie sunt pesimişti.

„Starea de spirit a mana­gerilor este destul de deprimată. Indi­ca­torul de încredere în situaţia economică viitoare a firmei a scăzut de la 56 în iunie la 53 în iulie. Încrederea se topeşte“, comentează autorii sondajului.

Barometrul Industrial - un sondaj lunar, realizat în iulie pe un eşantion de 301 companii industriale din rândul principalelor 15.200 de companii industriale din România cu peste 9 angajaţi – arată că pentru luna iulie „indicatorul pentru volumul producţiei“ (sau indexul de difuzare) a crescut marginal, la 57 de puncte, de la faţă de 56 de puncte în iunie. Indicatorul sau „indexul de difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Dacă acest indicator intră la sub 50 de puncte, avem de-a face cu o cădere. Însă, la 57 de puncte suntem aproape de limita de stagnare de 50 de puncte.

„În mod surprinzător, industria pare relativ decuplată de creşterea cu peste 5% a economiei în primele şase luni ale anului. În plus, datele Barometrului arată că nici perspectivele nu sunt foarte încurajatoare. Indicatorul pentru comenzi noi a avut în iulie 55 de puncte, aproape la fel ca în iunie (54), aflându-se sub media ultimelor 21 de luni. Comenzile pentru export au scăzut de la 58 în iunie la 53 în iulie. Cei doi indi­catori arată că cererea rămâne slabă şi va fi, implicit, mai expusă la şocurile vo­la­tilităţii“, subliniază documentul citat.

Acesta mai arată că „fluxul subţire“ de comenzi noi prezice o producţie redusă în lunile următoare, contribuţii mai modeste la buget si un eventual pericol pentru locurile de muncă: „Barometrul arată o cădere a indicatorului pentru numărul de angajaţi, de la 56 în martie (expansiune) la 47 în iunie şi 46 în iulie (contracţie). Un semnal că firmele tind să renunţe la o parte din angajaţi.“

Condiţiile actuale nu par să favorizeze iniţierea unor proiecte de investiţii. Indicatorul pentru cheltuieli de capital a rămas pe loc în luna iulie, la 54 de puncte, la fel ca si în iunie, mai arată sondajul la care managerii din industriei au răspuns în luna iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO