Eveniment

Nicoale Demetriade şi-a dat demisia de la Tarom. Pascariu ar putea să fie revocat din funcţie

Nicoale Demetriade şi-a dat demisia de la Tarom....

Autor: Mirabela Tiron

22.10.2013, 10:04 1073

Nicoale Demetriade, membru în consiliul de administraţie al Tarom şi director executiv, şi-a dat astăzi demisia de la Tarom. Ieri, Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie şi Nicolae Demetriade au fost chemaţi la Ministerul Transporturilor pentru a lămuri situaţia de la Tarom, potrivit unor surse. Pascariu ar putea să fie revocat din funcţie

În mai puţin de o lună, pe 19 noiembrie, Tarom va bifa un an de când se află sub management privat, fiind de altfel şi prima companie de stat la care s-a instituit acest tip de management.   După ce în ultimii cinci ani Tarom a adunat pierderi totale de 250 de milioane de euro, ultimul an în care a raportat profit fiind 2007,  instituirea manage­men­tului privat a fost văzută ca o soluţie de redresare şi de eficientizare  a companiei.

Datele arată că în acest aproape un an de conducere privată la Tarom s-a dus de fapt o adevărată luptă între conducerea executivă, formată din belgianul Christian Heinzmann, director general, Michael Moriaty, director financiar şi reprezentanţii consiliului de administraţie al Tarom, condus de Dan Pascariu, unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri români, preşedintele consiliului de supraveghere la UniCredit Ţiriac Bank.

Cele mai recente date, cele aferente primului semestru din acest an, arată că Tarom a redus pierderile la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat mai bun decât cel estimat, a crescut numărul de pasageri cu 1,5%, sub obiectivul asumat, iar gradul mediu de încărcare cu 3%. Mai mult, Tarom a introdus noi curse, aşa cum şi-a asumat conducerea executive.

Consiliul de administraţie este format din bancherul Dan Pascariu, fostul astronaut Dumitru Prunariu, Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al transporturilor, Ciprian Ladunca, director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage, şi Nicolae Demetriade, un fost şef al Tarom (care l-a înlocuit în mai în consiliu pe fostul ministru al mediului de afaceri Lucian Isar) şi care şi-a dat astăzi demisia.

În iunie, Lucian Isar, fost membru în conducerea Tarom până în mai anul acesta, spunea într-o opinie că „bătălia“ pentru îmbunătăţirea performanţelor Tarom a trecut pe plan secund la scurt timp după in­troducerea managementului privat şi că de fapt „principala preocupare a devenit «bătălia» românească pentru Tarom. Această «bătălie» pentru Tarom este lupta dusă de o parte din managementul privat neexecutiv, înţeles cu acţionarul, de a lua locul managementului privat executiv direct ori prin interpuşi“. El mai afirma că „probabil «bătălia» pentru Tarom se va încheia prin demiterea directo­rului executiv indiferent de rezultatele pozitive obtinute şi de rezultatul procesului iminent (că doar compania plăteşte), imediat după depunerea scrisorii de intenţie spre aprobarea Boardului FMI“.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO