Eveniment

Noi reguli privind contractele de finanţare din fonduri europene

Noi reguli privind contractele de finanţare din fonduri...

Autor: Mediafax

11.10.2016, 00:00 750
Ministerul Fondurilor Europene a introdus noi reguli privind contractele de finanţare din fonduri europene, printr-un ordin care listează explicit elementele care nu pot avea caracter de confidenţialitate. "Beneficiarii de fonduri europene au obligaţia legală să arate celor interesaţi cum se cheltuie banii publici. Ordinul pe care l-am dat elimină posibilitatea şi tentaţia de a ascunde activităţi şi cheltuieli în spatele unor clauze de confidenţialitate existente în contracte aferente perioadei de programare anterioare. În septembrie, am declanşat un proces accelerat de consultare referitor la transparenţă. Acest articol din contractul cadru înlocuieşte vechile clauze, care permiteau secretizări abuzive", a declarat Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene. Ordinul privind aprobarea formatului standard al Contractului/Deciziei de finanţare – condiţii generale aplicabil pentru perioada de programare 2014-2020, semnat ieri, defineşte contractul de finanţare, împreună cu anexele şi documentele vizând executarea lui, ca fiind informaţii de interes public în condiţiile Legii 544/2001. Prevederile actualului ordin se aplică tuturor contractelor/deciziilor de finanţare aferente perioadei de programare 2014-2020. Documentul MFE listează explicit elementele care nu pot avea caracter de confidenţialitate, respectiv denumirea proiectului, denumirea completă a beneficiarului şi a partenerilor, dacă aceştia există, datele de contact pentru echipa proiectului, data de începere şi de finalizare a proiectului, locaţia proiectului, valoarea totală a finanţării nerambursabile acordate, intensitatea sprijinului, valoarea plăţilor efectuate, dimensiunea şi caracteristicile grupului ţintă şi, după caz, ale beneficiarilor finali ai proiectului.

De asemenea, nu sunt confidenţiale informaţiile privind resursele umane din cadrul proiectului, rezultatele estimate şi cele realizate în cadrul proiectului, ddenumirea furnizorilor de produse, prestatorilor de servicii şi executanţilor de lucrări contractaţi în cadrul proiectului, precum şi obiectul contractului, valoarea acestuia şi plăţile effectuate şi nici elemente de sustenabilitate a rezultatelor proiectului, respectiv de durabilitate a investiţiilor în infrastructură sau producţie.

Dacă există elemente care trebuie totuşi secretizate, acestea trebuie să se înscrie clar în excepţiile prevăzute de legea 544 (drepturile intelectuale, protecţia datelor cu caracter personal, etc), trebuie stabilite explicit şi justificate înainte de semnarea contractului, spune MFE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO