Eveniment

Noile prognoze privind creşterea economică au urcat spre 2%. Vor fi confirmate de realitate?

Noile prognoze privind creşterea economică au urcat spre 2%. Vor fi confirmate de realitate?

Autor: Claudia Medrega

23.05.2011, 23:56 1318

Analiştii băncilor locale sau străine, dar şi instituţiilefinanciare internaţionale au îmbunătăţit sau se gândesc sărevizuiască în creştere prognozele legate de evoluţia economiei înacest an, majoritatea estimărilor noi privind creşterea PIBmutându-se de la 1% spre palierul de 2%.

Previziunile privind PIB-ul din 2011 au început să fieameliorate semnificativ atât după anunţarea datelor pesteaştep­tări privind evoluţia economiei în 2010, cât şi ca urmare aperformanţei peste aşteptări a industriei şi exporturilor dinprimele luni ale acestui an, care au adus al doilea trimestruconsecutiv de creştere economică.

BERD a revizuit la sfârşitul săptămânii trecute în urcareprognoza de creştere economică la 1,8%, după ce în ianuarie vedeaun plus de 1,1%. Modificarea vine după ce la jumătatea lunii maiINS a anunţat datele privind creşterea economică din T1. Aceastaeste a treia modificare a prognozei operată de instituţiafinanciară internaţională în şase luni. În decembrie 2010 BERD îşiîmbună­tăţea prognoza pentru PIB-ul României de la 0% la 0,9%,pentru ca spre sfârşitul lunii ianuarie 2011 să urce estimarea la1,1%.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a declarat la o conferinţăorganizată de ZF că este mai optimist decât prognozele şi vedeposibilă depăşi­rea nivelului de 2%.

FMI şi CE şi-au men­ţinut estimarea privind creşterea economicădin acest an la 1,5%. În ultimii ani prognozele analiştilor şiinstituţiilor financiare internaţionale au fost contrazise derealitate.

Ultimele trei luni ale anului 2010 au adus un uşor plustrimestrial de 0,1%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişticare anticipau scădere. Surpriza a fost plăcută şi în privinţacifrei anuale, în condiţiile în care scăderea economiei a fost de1,3% în 2010, în timp ce estimările oscilau în jurul lui - 2%.Creşterea economică trimestrială din T1 2011, de 0,6%, a fostconform aşteptărilor analiştilor, însă surpriza a venit dinsprerata anuală de 1,6%, care indică o probabilitate mare ca PIB-ul săcrească cu cel puţin 1,5%.

Ce prognoze au băncile locale

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a revizuit înaprilie estimarea de creştere economică din acest an în urcare, dela 1,2% la 2%, şi nu exclude posibilitatea unei reveniri economicemai rapide, în contextul în care consideră că investiţiile străinedirecte vor avansa de la 2,6 miliarde de euro în 2010 la 4 miliardede euro.

BRD-SocGen, a doua bancă de pe piaţa locală, a revizuit recentcreşterea economică anuală la 1,5% în 2011.

Raiffeisen Bank şi-a menţinut deo­camdată prognozaanunţată la sfârşitul anului trecut pentru creşterea economică din2011, de 1,5%. "Aşteptăm să vedem cel puţin şi evoluţia economieidin al doilea trimestru şi apoi vedem dacă modificăm prognoza.Şanse există să fie o creştere economică peste 1,5% în acest an.Creşterea economică din primul trimestru, cu 1,6% comparativ cuaceeaşi perioadă de anul trecut, a fost mult peste aşteptări. Dacăva merge la fel sau mai bine, estimarea de creştere economică de1,5% pare pesimistă", a afirmat Ionuţ Dumitru, economistul-şef alRaiffeisen Bank.

Volksbank a revizuit ascendent estimarea de PIB pentru 2011, lasfârşitul lunii aprilie, de la 1,3% la 1,7%, ca urmare aperformanţei peste aşteptări a industriei şi exporturilor înprimele luni ale anului, şi ia în considerare o nouă modificare aprognozei în funcţie de evoluţia agriculturii, construcţiilor sauconsumului, potrivit Melaniei Hăncilă, economistul-şef albăncii.

"Am putea revizui prognozele actuale undeva pe la sfârşitul luiT3 sau începutul lui T4, dacă observăm o performanţă pesteaşteptări a agriculturii şi a sectorului construcţiilor, deoareceeste dificil de estimat în prezent performanţa acestor sectoare,mai ales impactul lucrărilor de infrastructură demarate în 2011 şiar putea exista surprize plăcute. În stabilirea prognozelor, un rolesenţial continuă să-l ocupe consumul şi o dinamică pozitivă aacestuia, de peste Ă2%, ar putea determina revizuirea ascendentă aprognozei de creştere economică", a afirmat Hăncilă. PrognozaVolsbank pentru 2012, de Ă3,5%, nu a fost schimbată.

Cătălina Molnar, senior economist RBS Bank România, spune căbanca a îmbunătăţit prognozele la 1,7% pentru 2011 şi 2,7% pentru2012 în urmă cu o lună şi jumătate şi susţine că banca nu are învedere o nouă modifcare a prognozelor.

Ce spun pesimiştii

Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia din cele maimari bănci din lume după active, care avea la sfârşitul anuluitrecut una din cele mai pesimiste estimări privind creştereaeconomică a României, de doar 0,4%, şi-a îmbunătăţit în martieestimarea la 1%, anticipând că investiţiile şi consumul se vorstabiliza şi exporturile nete vor contribui la o creştere pozitivăpentru întregul an.

Totuşi analiştii Barclays susţin că România are încă probleme cuieşirea din recesiune, după ajustarea fiscală semnificativă operatăla jumătatea anului trecut.

Pe plan local, ING Bank are cea mai pesimistă viziune asupraPIB, estimând o creştere de 0,6%, însă intenţionează să revizuiascăcifra după publicarea datelor detaliate privind PIB-ul din T1,programată pentru 8 iunie. "Pentru moment nu am revizuit prognozade creştere pentru 2011 (de Ă0,6%), însă intenţionăm să o revizuimdupă publicarea datelor detaliate privind PIB. Deşi modificareatrimestrială din T1 a fost conform aşteptărilor noastre, surprizamare a venit dinspre rata anuala de Ă1,6% şi indică o probabilitateridicată ca PIB să crească în acest an cu cel puţin 1,5%", acomentat Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Pe de altă parte el susţine că încetinirea evidentă a industrieipe fondul cererii externe mult diminuate, precum şi eventualeleriscuri dinspre înrăutăţirea situaţiei din zona euro continuă săreprezinte o ameninţare serioasă pentru revenirea economieiromâneşti.

Referitor la creşterea din 2012, Chideşciuc spune că ING nu amodificat nimic de la începutul acestui an şi nici nu intenţioneazăsă modifice, mai ales după ce atât FMI cât şi CE au adoptat oatitudine prudentă prin revizuirea în scădere a cifrei de creşterepe 2012. "Scenariul unei reveniri lente a economiei româneştirămâne în continuare cel mai probabil având în vedere scădereasalariilor reale şi perspectiva, în continuare, a unei inflaţiisuperioare creşterii salariilor. O creştere economică de peste 4%este probabilă abia după 2012", a explicat economistul-şef al INGBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO