Eveniment

Nori negri deasupra economiilor în curs de dezvoltare. Investitorii străini fug de pieţele emergente din cauza instabilităţii economice. În ce situaţie este România?

Nori negri deasupra economiilor în curs de dezvoltare....

Autor: Maria Tufan, Corina Mirea

17.09.2015, 00:07 2877

Vremurile de incertitudine economică împing companiile să caute adăposturi sigure şi chiar să ignore oportunităţile de dezvoltare economică din pieţele emergente dacă acestea încep să devină instabile sau leneşe, comentează un articol din publicaţia financiară Financial Times, care analizează situaţia din 97 de ţări în privinţa evoluţiei investiţiilor străine.

Într-un clasament al investiţiilor de la zero în ţările emergente FT arată că acestea au scăzut în România cu 17% în semestrul I 2015, faţă de semestrul I 2014. Însă, potrivit datelor BNR, investiţiile străine totale, greenfield şi de portofoliu, au crescut la şapte luni din 2015 cu 53%, an/an. Economiştii români admit şi nu prea perspectiva tulbure prezentată în FT. „Trăim nişte vremuri tulburi şi cu multe oscilaţii, ceea ce implică un grad de risc semnificativ. Toate acestea induc un focus pe investiţii cu risc cât mai mic. Cel mai probabil aşa se explică şi scăderea investiţiilor la nivel global“, a precizat Matei Păun, managing partner la BAC Invest­ment.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffaisen Bank, spune că suntem peste media europeană din punct de vedere al stabilităţii, deci investitorii nu au de ce să fugă de aici, dimpotrivă.

„Nu cred că avem o problemă cu faptul că economia noastră ar fi instabilă încă, din contră. Suntem peste media europeană din punctul de vedere al stabilităţii economice, deci investitorii nu ar avea de ce să fie reticenţi să bage bani în România din acest motiv. Totuşi, există încă o tendinţă la nivel global a marilor investitori de a nu-şi fi revenit complet de pe urma crizei la nivel de încredere în noi investiţii. Cumulat cu această teamă, problemele noastre cu infrastructura ar trebui să fie un real motiv de îngrijorare cu privire la noi investiţii. Cât timp nu vom remedia ceva la acest capitol nu ne putem aştepta să fie aduşi bani în ţară de marile companii.“

Potrivit datelor Băncii Naţionale, investiţiile străine directe au crescut în primele şapte luni din an cu 53% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 2 miliarde de euro, ritm care, dacă va fi menţinut, va face din 2015 anul cel mai bun pentru investiţiile nerezidenţilor din 2009 încoace.

În 2014 invesiţiile străine s-au situate la 2,4 miliarde de euro, faţă de 2,7 miliarde de euro în 2013.

În acelaşi timp, în semestrul I 2015, investiţiile nete în economia naţională au fost în creştere  cu 7,2%, comparativ cu semestrul I din 2014 (până la 26,8 mld. lei).

Potrivit cifrelor publicate de banca centrală de informaţii fDi Markets, 97 din cele 154 de ţări clasificate ca pieţe emergente au cunoscut în prima jumătate a anului reduceri de investiţii la capitolul proiectelor greenfield (investiţii pornite de la zero), comparativ cu primul semestru din 2014.

(Pentru 11 din cele 154 de ţări nu există proiecte greenfield verificabile înregistrate anul trecut, fiind astfel excluse din studiul comparativ).

În plus, în 25 din cele 97 de ţări în care se observă creştere negativă, cheltuielile de investiţie au scăzut la 0, iar alte 42 de state se confruntă cu scăderi de peste 50%. Comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2014, anul acesta în aceeaşi perioadă, 22 de ţări înregistrează declinuri cuprinse între 20 şi 50 de procente.

Astfel, dintre cele 61 de state în curs de dezvoltare care au atras în prima jumătate a anului trecut investiţii de tip greenfield de peste 500 mil. de dolari, 47 au înregistrat scăderi relative în primul semestru din 2015, printre ele numărându-se şi România. Potrivit sursei citate 2014, investiţiile străine se ridicau la aproximativ 3 mld. de dolari, în primul semestru din 2015 spre România au plecat doar 2,4 mld. de dolari, cu 17% mai puţin.

Însă pe lista celor afectaţi se află inclusiv unele dintre cele mai mari pieţe la nivel global, precum China (-26%), Brazilia (-65%) şi Rusia (-46%), dar şi pieţe importante din majoritatea regiunilor precum Hong Kong (-35%), Malaesia (-49%) Coreea de Sud (-64%) în Asia, Polonia (-21%) în Europa de Est, Ghana (-56%), Kenya (-44%) şi Nigeria (-23%) în Africa, Chile (-33%), Columbia (-56%) şi Peru (-84%) în America de Sud.

Deşi procentele negative le întrec pe cele pozitive, la polul opus există şi zone în care investiţiile se află în creştere. Astfel, India, unul dintre cele mai performante state din 2014,a reuşit să îşi dubleze anul acesta nivelul investiţiilor, atrăgând circa 30 mld. dolari până la sfârşitul lunii iunie, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut investiţiile ajungeau la doar 12 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO