Eveniment

Normele de impozitare a veniturilor de natură profesională întârzie, întrebările persistă

Emilian Duca, partener la BDO Tax: Informaţiile transmise de ministrul finanţelor la începutul lunii privind modul de calcul al plafonului de 5 salarii medii pentru contribuţii sociale au fost contrazise de Ministerul Muncii

Emilian Duca, partener la BDO Tax: Informaţiile transmise de ministrul finanţelor la începutul lunii privind modul de calcul al plafonului de 5 salarii medii pentru contribuţii sociale au fost contrazise de Ministerul Muncii

21.07.2010, 00:00 157

Mai sunt câteva zile până la sfârşitul lunii iulie, darcompaniile care plătesc venituri pe drepturi de autor saucontribuabilii cu profesii liberale/activităţi independente nu aunicio informaţie oficială cu privire la modul de aplicare acontribuţiilor sociale asupra veniturilor de naturăprofesională.

Ministerul Muncii a finalizat un draft al normelor care privescimpozitarea veniturilor de natură profesională, altele decât celesalariale, intrate în vigoare de la 1 iulie (articolul III dinordonanţa 58/2010), însă consultanţii fiscali spun că nu au fostconsultaţi încă pe această temă. În opinia consultanţilor, variantapreliminară a normelor metodologice este incompletă, lăsând multeaspecte neclarificate. Şi lipsesc clarificările în legătură cucontribuţiile de asigurări de sănătate.

"Informaţiile transmise de ministrul finanţelor la începutullunii privind modul de calcul al plafonului de 5 salarii mediipentru contribuţii sociale au fost contrazise de Ministerul Muncii.Deşi, neoficial, s-a ajuns la concluzia că plafonul aplicabilcontribuţiilor individuale este lunar, nu s-a răspuns la o mulţimede întrebări legitime", a declarat Emilian Duca, partener la BDOTax.

Prin modificările efectuate recent asupra Codului fiscal,Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională,altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pevenit şi contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurărisociale de sănătate şi asigurări de şomaj.

Ce spune proiectul de norme

În privinţa contribuţiilor individuale, documentul prevede căbaza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor de naturăprofesională realizate lunar, pe fiecare plătitor de venit, însituaţia în care acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a cincisalarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salariimedii brute pe economie, în situaţia în care cuantumul brut alveniturilor de natură profesională realizate lunar, pe fiecareplătitor de venit, este mai mare decât acest plafon, potrivitMediafax. În situaţia persoanelor care realizează venituri denatură profesională provenind din drepturi de autor şi drepturiconexe, baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilorrealizate anual, pe fiecare plătitor de venit, dacă acest cuantumnu depăşeşte echivalentul a cinci salarii medii brute pe economiesau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, însituaţia în care cuantumul brut al veniturilor realizate anual, pefiecare plătitor, este mai mare decât acest plafon.

Care sunt neclarităţile

Duca a dat ca exemplu faptul că nu se ştie care sunt veniturilede natură profesională la care se referă ordonanţa 58/2010, nefiindclarificat nici dacă plătitorii de "venituri de naturăprofesională" au obligaţia ca, pe lângă reţinerea contribuţiilorsociale individuale, să plătească contribuţii sociale în modsimilar angajatorilor.

Potrivit reprezentantului BDO, nu se ştie nici cine intră încategoria persoanelor care obţin venituri de natură profesională:profesiile libere, administratorii de societăţi comerciale, toatepersoanele care obţin drepturi de autor sau o parte din acestea(cele care îndeplinesc condiţiile pentru activităţi dependente),toate PFA sau numai cele care îndeplinesc condiţiile pentruactivităţi dependente.

Silviu Bădescu, manager, NNDKP Tax Advisory Services, a dat caexemplu lipsa reglementărilor privind aplicarea contribuţieiindividuale de asigurări sociale de sănătate, lipsa clarificărilorprivind mecanismul de reţinere la sursă de către plătitorul devenit - în fapt, conform acestor norme de aplicare preliminare separe că obligaţia de declarare şi plată cade în sarcina persoaneifizice care obţine venituri de natură profesională şi nu în sarcinaplătitorului de venituri, aşa cum este reglementat deordonanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO