Eveniment

Norul radioactiv se îndreaptă către SUA. Vezi aici traseul radiaţiilor de la centrala Fukushima

Norul radioactiv se îndreaptă către SUA. Vezi aici traseul radiaţiilor de la centrala Fukushima

Autor: Traian Terzianm

17.03.2011, 13:44 64

Norul de radiaţii de la centrala nuclearăFukushima, care a fost eliminat în atmosferă, afost detectat de armata Statelor Unite la 160 de kilometri înnord-estul Japoniei, fiind purtat de vânt către ocean. O parte dinradiaţii probabil că vor ajunge până vineri şi îninsulele Aleutine şi în California, scrie New York Times, potrivitunei prognoze realizate de Naţiunile Unite.

Noaptea trecută nivelul radiaţiilor fost destulde ridicat în clădirea reactorului 4. TEPCO (TokyoElectric Power) a anunţat şi pierderile suferite: cinci muncitoriau fost ucişi, 21 au fost răniţi iar doi sunt daţi dispăruţi.

Guvernul Statelor Unite a sfătuit locuitoriicare se află pe o rază de 80 de kilometri înapropierea centralei nucleare Fukushima săpărăsească zona sau în cel mai rău caz să rămână în case.

"O creştere a radioactivităţii ar face imposibilă intervenţiamuncitorilor", a spus Gregory Jaczko, preşedintelecomisiei americane de supraveghere a instalaţiilor nucleare.

În plus, oficialii comisiei cred că în recipientul în care seaflă miezul reactorului nu a mai rămas de fapt lichid de răcire şică învelişul de siguranţă a fost afectat de exploziileanterioare.

Experţii de la Organizaţia Tratatului pentruInterzicerea TestelorNucleare care estesituată la Viena, sunt de părere că nivelul radiaţiilor se vadiminua şi dacă va ajunge în Statele Unite va avea efecte foartemici. În 1986 norii radioactivi de la Cernobîl au ajuns în SUA dupăzece zile, nivelul radiaţiilor fiind minim.

În plus, Comisia de Reglementare din SUA asigură populaţia că " nuvor exista efecte dăunătoare sănătăţii" deaorece între cele douăţări sunt mii de kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO