Eveniment

Norvegia sub şoc: Cum de a fost capabil un tânăr educat de 32 de ani de o asemenea monstruozitate?

Atacul cu bombă amplasată într-o maşină capcană din centrul capitalei Oslo a făcut şapte morţi şi zeci de răniţi

Norvegia sub şoc: Cum de a fost capabil un tânăr educat de 32 de ani de o asemenea monstruozitate?

Autor: Iulian Anghel

25.07.2011, 00:03 888

Bilanţul atacului terorist din Oslo ajunsese aseară la 93 demorţi, iar şocul este cu atât mai mare cu cât atacatorul era untânăr norvegian de 32 de ani, în vreme ce mintea a milioane deoameni s-a îndreptat în mod mecanic spre grupările islamiste care,după moartea lui Osama Bin Landen, la 1 mai, ameninţaseră cu o baiede sânge lumea occidentală.

Site-urile islamiste recomandau aseară susţinătorilor jihaduluisă nu revendice atentatele pentru ca musulmanii din Norvegia să nufie supuşi represaliilor. De altminteri, poliţia norvegiană susţinecă cele două atentate au fost puse la cale de una şi aceeaşipersoană, Anders Behring Breivik, norvegian de origine.

Norvegia nu a majorat nivelul alertei teroriste în urma celordouă atacuri sângeroase.

Paşnica Norvegie s-a confruntat vineri cu cea mai mare dramă asa de la al doilea război mondial încoace când o maşină capcană aexplodat în centrul capitalei, Oslo, în preajma birourilorpremierului, iar sediul Ministerului Energiei a luat foc. Panicacreată pe străzi avea să fie dublată de un al doilea incident majorcând o persoană foarte bine înarmată a deschis focul asupra uneimulţimi în timpul unei întâlniri a tinerilor Partidului Laburistcare asistau la o şcoală de vară pe insula Utoeya, din apropiereacapitalei.

Martorii citaţi de presa norvegiană au relatat că acea persoanăera extrem de bine înarmată şi că a tras vreme de o oră şi jumătateîn cei care, îngroziţi, încercau să se ascundă, unii aruncându-seîn apă - acesta este motivul pentru care sunt şi acum mai multepersoane dispărute despre care se crede că s-au înecat. Ulterior,poliţia l-a arestat pe cel care a tras, dar nimeni nu a pututexplica cum el a tras cu armele o oră şi jumătate fără să fieîmpuşcat în acest timp sau prins mai devreme.

Identitatea i-a fost dezvăluită - Anders Behring Breivik, unnorvegian de 32 de ani, apropiat de extrema dreaptă care cerea înmaterialele descoperite apoi de poliţie eliminarea musulmanilor dinEuropa. Partidul Progresului (FrP), o formaţiune de dreaptapopulistă, a anunţat că suspectul a aderat la partid în 1999 şi l-apărăsit în 2006.

Toată lumea încearcă acum să-şi explice mobilul acestei uriaşecrime pentru care, potrivit legii norvegiene, asasinul nu riscădecât 21 de ani de închisoare.

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-apublicat pe internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik şi-apregătit activ operaţiunea cel puţin din toamna lui 2009. El asusţinut că îşi va face public astăzi mobilul crimei.

Atacurile comise în Norvegia trebuie plasate în contextulostilităţii din ce în ce mai mari împotriva imigranţilor şimusulmanilor din ţările nordice, afirmă experţii.

Mariano Aguirre, de la filiala norvegiană a Centrului pentruPace: "Acest atac transmite un mesaj politic clar PartiduluiLaburist şi Guvernului Stoltenberg, considerat de agresor ca fiindprea blând în relaţia cu imigranţii şi islamul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO