Eveniment

Nota de plata pentru gripa AH1N1 se ridica la 30 mil. euro, din care cea mai mare parte merge pe vaccinuri

Nota de plata pentru gripa AH1N1 se ridica la 30 mil. euro, din care cea mai mare parte merge pe vaccinuri

Pana ieri la ora 12:00, pe teritoriul Romaniei au fost identificate 882 de cazuri de gripa AH1N1, dintre care 39 de imbolnaviri au fost confirmate in ultimele 24 de ore

08.11.2009, 23:25 30

Costurile implicate de prevenirea si tratarea cazurilor de gripaAH1N1 in Romania se ridica la circa 30 mil. euro, potrivitcalculelor ZF pe baza datelor facute publice de MinisterulSanatatii (MS).
Cea mai mare parte din aceasta suma, aproximativ 50 mil. lei (12mil. euro) este reprezentata de costurile generate de productia a10 mil. doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino,potrivit informatiilor MS. Jumatate din aceasta cantitate va fiprodusa anul acesta, iar restul in 2010.
De asemenea, ministerul va achizitiona de pe piata internationalacirca 500.000 de doze de vaccin pentru copii de la GlaxoSmithKline(GSK), la un pret de 4,5 euro pe doza fara TVA, costurileridicandu-se la 2,2 mil. euro.
"Conform recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii -n.r.) si CE (Comisia Europeana - n.r.), Ministerul Sanatatii vaasigura vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% dinpopulatia Romaniei din care un procent de 5% din personalulserviciilor publice esentiale, medico-sanitar, personalul careasigura securitatea nationala si locala, sectoare economice vitale,si 35% din categoriile cele mai expuse la riscul de imbolnavire, ladezvoltarea unor complicatii ale bolii", a spus Adrian Streinu -Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Saptamanatrecuta, guvernul luase in calcul si contyractarea unui credit de12 mil. euro pentru a contracara efectele noului virus gripal, ceeace duce cheltuielile totale la peste 30 mil. euro.
In ceea ce priveste tratamentul gripei AH1N1, Romania are stocuride cica 400.000 de doze de medicamente antivirale achizitionateanterior. Pretul mediu al unei doze este de circa 14 euro, potrivitdatelor ZF, astfel ca in aceste conditii costul total se ridica lacirca 5,6 mil. euro.
In prezent, nu sunt disponibile informatii publice legate decosturile totale pe care le implica virusul AH1N1, insa Ion Bazac,fostul ministru al sanatatii, a declarat pentru ZF ca in vara oanaliza a ministerului estima costurile totale implicate deprevenirea si tratarea gripei AH1N1 la circa 123 mil. lei (30 mil.euro). Intre timp, Ministerul Sanatatii nu a mai actualizat acestedate. Streinu - Cercel a mai spus ca a primit bani de la Guvernpentru a achizitiona 4,2 mil masti si 25.000 litri de dezinfectant.In farmacii o masca se vinde incepand de la 0,9 lei (0,2 euro),ceea ce ridica achizitiile la aproximativ 3,8 mil. lei (1 mil.euro). Un litru de dezinfectant costa in jur de 30 de lei, astfelca 25.000 de litri ar putea costa 750.000 de lei (200.000 de euro),conform estimarilor ZF.
La aceste cheltuieli se adauga cele ale institutiilor publice caredecid sa achizitioneze masti si dezinfectant pe cont propriu,precum si achizitiile personale.

Vaccinarea incepe la sfarsitul luniinoiembrie
Institutul Cantacuzino a produs pana acum circa 1,3 mil. doze devaccin, care vor fi livrate catre directiile de sanatate publicajudetene incepand cu 26 noiembrie. Pana la sfarsitul anului vor firealizate 5 mil. doze de vaccin, care vor fi disponibile numai incadrul campaniilor ministerului, nu si in farmacii.
Romania se numara printre cele opt tari europene care pot produceacest vaccin.
Vaccinarea este recomandata, dar nu este obligatorie, oricepersoana putand sa o refuze.
Potrivit ultimelor date disponibile, pana ieri la ora 12:00 peteritoriul Romaniei au fost identificate 882 de cazuri de gripaAH1N1, dintre care 39 de imbolnaviri au fost confirmate in ultimele24 de ore.
Dintre cazurile nou reperate, cele mai multe au fost in Botosani(10), Galati (8), si Suceava (5). In Bucuresti nu au fostconfirmate noi cazuri.
Majoritatea cazurilor de imbolnavire sunt forme usoare, o singurapersoana care avea afectiuni pulmonare inainte de a contactavirusul avand o stare grava.

Cat ne costa gripa noua

14,2 mil. EURO reprezinta costurile pentru producerea vaccinuluila Institutul Cantacuzino si achizitionarea celor 500.000 de dozede vaccin pandemic de la GSK.

1 mil. EURO reprezinta suma aproximativa la care ar putea fiachizitionate cele 4,2 milioane de masti de protectie la un pretminim de 0,2 euro pentru o masca.

5,6 mil. EURO a costat achizitia celor 400.000 de doze demedicamente antivirale, aflate in prezent in stocul MinisteruluiSanatatii, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO