Eveniment

Nouă din zece economişti sunt nemulţumiţi de legile fiscale şi contabile

Nouă din zece economişti sunt nemulţumiţi de legile...

Autor: Adelina Mihai

28.01.2016, 00:04 262
Un procent de 90% dintre cei care conduc departamentele economice ale companiilor din România susţin că legile fiscale şi contabile sunt greu de înţeles şi că au dificultăţi majore atunci când fac recrutări, deoarece pregătirea tinerilor din acest domeniu este din ce în ce mai slabă, arată un studiu realizat de compania CFO Network.

„Peste 90% din managerii financiari consideră că legis­laţia fiscală şi contabilă este greu de înţeles. Într-o clasă unde peste 90% dintre elevi nu înţeleg ce li se predă, cu siguranţă de vină este profesorul. Oamenii de financiar sunt nemulţumiţi că autorităţile sunt preocupate de problemele de formă, de hârtii şi nu încearcă să înţeleagă activitatea companiilor“, a spus Radu Georgescu, managing partner al companiei de consultanţă fiscală CFO Network, într-o opinie transmisă către ZF.

Sondajul CFO Network a fost realizat pe un eşantion de 170 de economişti care au funcţii de directori financiari, manageri financiari, manageri de trezorerie, contabili-şefi  care lucrează în companii multinaţionale şi antreprenoriale.

„O altă nemulţumire este legată de pregătirea tinerilor în universităţile economice. Peste 90% dintre managerii financiari întâmpină greutăţi atunci când doresc să facă angajări, semn că universităţile economice nu pregătesc tinerii pentru piaţa muncii. Dacă România ar fi o companie, iar printre acţionari ar fi economiştii care lucrează în societăţile din ţară, cu siguranţă aceştia ar cere schimbarea top managementului“, a mai spus Radu Georgescu.

Un alt rezultat al sondajului arată că peste 60% dintre managerii financiari consideră că activitatea ANAF-ului este proastă, pentru că reprezentanţii instituţiei nu vor să înţeleagă realităţile mediului de afaceri.

„Printre nemulţumiri apare şi problema creată de ANAF în ultimele săptămâni  companiilor, care sunt obligate să treacă printr-un proces de analiză în scopul menţinerii codului de TVA. Aceste companii sunt obligate să declare la ANAF informaţii nerelevante în legătură cu activitatea companiei: diplomele de studii ale administratorilor şi asociaţilor, veniturile acestora. Cu siguranţă companii ca Facebook, Apple, Microsoft n-ar fi avut nicio şansă în România, având în vedere că fondatorii lor nu au finalizat studiile universitare“, a mai spus Georgescu.

Citiţi pe www.zf.ro opinia integrală a lui Radu Georgescu de la CFO Network

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO