Eveniment

Noua lege a salarizării: Primarii de municipii, salarii de 10.000 de lei brut pe lună

Noua lege a salarizării: Primarii de municipii, salarii...

Autor: Adelina Mihai

10.09.2015, 00:07 3227

Un primar de municipiu reşedinţă de judeţ va avea un salariu de peste 10.000 de lei brut pe lună, iar un pri­mar al unei comune cu mai puţin de 3.000 de lo­cuitori va primi un salariu brut de circa 6.900 de lei brut lunar, potrivit variantei draft a legii salarizării buge­tarilor.

Primarul Bucureştiului va fi cel mai bine plătit demnitar ales din administraţia locală, cu un venit brut de 16.000 de lei pe lună.

Cu un impact bugetar estimat la 15,5 miliarde de lei pe an, la proiectul de lege se lucrează în mod netransparent, spun oficialii. De aceea, este aproape imposibilă comparaţia, pe funcţii, cu salariile actuale din fiecare structură în parte.

„Modul în care este lucrată noua lege a salarizării uni­tare, în mod total netransparent şi cu evidente influen­ţe electorale, riscă să ducă la un blocaj în aplicarea ei. Faptul că au fost înlocuiţi coeficienţii cu va­lori salariale de bază demonstrează că noua lege nu va face altceva decât să complice şi să accentueze dis­crepanţele din sistemul de salarizare a bugetarilor”, a spus deputata Claudia Boghicevici (PNL) din Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

În sectorul bugetar lucrează circa 1,2 mil. an­gajaţi (26% din efectivul total al salariaţilor din economie), iar sa­la­riile lor „consumă” anual circa 50 mld. lei din bu­getul statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO