Eveniment

Noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019: Care sunt propunerile mediului de afaceri

Noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie...

Autor: Dan Straut

05.08.2018, 11:13 6549

În această perioadă, reprezentanţii mediului de afaceri pot transmite Ministerului Finanţelor propuneri de îmbunătăţire a Codului Fiscal, iar compania de consultanţă financiară EY România a prezentat un set de propuneri menite să uşureze povara firmelor şi să reducă unele costuri de conformare.

„Nu ştim dacă toate propunerile noastre vor fi luate în calcul. Negocierile mai sunt deschise până la toamnă, iar noua formă a Codului Fiscal, rezultată din negocieri, se va aplica de la 1 ianuarie”, a explicat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe în cadrul EY România, în cadrul unui seminar de specialitate.

„Foarte important ar fi să li se permită grupurilor de întreprinderi consolidarea fiscală; avem acest lucru la TVA, ar fi de dorit să se permită şi la impozitul pe profit. Am solicitat această facilitate pentru grupurile controlate în proporţie de cel puţin 75%, astfel încât pierderile de la o parte din grup să se contrabalanseze cu profiturile din cealaltă parte, iar impozitul pe profit să se calculeze consolidat - acesta ar fi un balon de oxigen pentru grupurile de firme cu capital românesc”, a spus Gabriel Sincu.

„Am mai solicitat o măsură care va reduce costurile îndatorării. În prezent, sunt deductibile cheltuielile cu dobânzi şi cu diferenţe de curs valutar în proporţie de numai 200.000 de euro plus 10% din EBITDA (n.n.- câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) inclusiv în cazul dobânzilor bancare. Propunerea noastră a fost ridicarea acestui plafon la 30% din EBITDA şi eliminarea de sub incidenţa prevederii a instituţiilor financiare”, a menţionat consultantul.

Până în 25 aprilie 2018, cheltuielile cu dobânzi bancare erau deductibile integral, dar acum intră şi acestea sub incidenţă, ceea ce înseamnă un impact semnificativ la societăţile care au credite mari în derulare.

Totodată, cheltuielile cu creanţe cedate sunt deductibile în proporţie de doar 30% - „am cerut ridicarea acestui plafon la 100%”, a menţionat Gabriel Sincu.

Reprezentanţii EY România au mai arătat că, la sponsorizări, beneficiari pot fi numai organizaţiile neguvernamentale (ONG) prestatoare de servicii sociale pentru ca - la nivelul finanţatorilor - aceste cheltuieli să fie deductibile, fapt care le-a lovit foarte mult pe ONG-urile din alte categorii. „Am solicitat eliminarea acestei specificaţii, astfel încât cheltuielile cu sponsorizări să fie deductibile când banii sunt acordaţi pentru toate categoriile de ONG”, a încheiat Gabriel Sincu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO