Eveniment

Noul program de guvernare - un restart perpetuu al aruncatului cu investiţii de miliarde de euro şi invenţii de instituţii sau măsuri fiscale revoluţionare

Noul program de guvernare - un restart perpetuu al...

Autor: Sorin Pâslaru

30.06.2017, 00:08 3717

De obicei, aruncatul cu cifre în programul de guvernare era o distracţie o dată la patru ani. Prin restartarea guvernării actuale după doar cinci luni febra aruncatului cu miliarde este şi mai intensă.

De ce să proiectezi doar 8 spitale regionale de 1.000 de paturi, fiecare urmând să coste 300 de milioane de euro? Mai pui şi un spital republican, de 1,1 mld. euro, cu 2.500 de paturi, 30 de clinici. Şi un campus medical cu un hotel pentru însoţitorii bolnavilor, de 2.000 de locuri!

Noul program de guvernare aruncă cu miliardele ca niciun altul de până acum. 2.500 de creşe, 8 autostrăzi, 2,1 mld. euro pentru termoizolarea locuinţelor, 1,3 mld. euro pentru infrastructură socială, 1,1 mld. euro pentru irigaţii, 1 mld. euro autostrada Comarnic-Braşov, 2,9 mld. euro autostrada Târgu-Mureş - Târgu Neamţ. Ba, la un moment dat, nici nu mai se ţine socoteala miliardelor - dacă sunt de euro sau lei. Se va trece la racordarea cu apă a locuinţelor până în 2020 până la un procent de 87% din locuinţe, faţă de 77% în prezent. Canalizare vor avea 60% din locuinţe în 2020, faţă de 34% în prezent.

Parcă e un restart perpetuu, cu noi şi noi asumări de ţinte, de spitale construite, de autostrăzi terminate şi sisteme de irigaţii puse pe picioare. Este aproape un delir al aruncatului cu miliarde şi cu sute de kilometri de autostradă, cu spitale de mii de paturi, când soşeaua de centură a Bucureştiului este blocată zilnic şi trecerea la patru benzi nu a înaintat un kilometru în ultimul an, când Spitalul Municipal Universitar Bucureşti plânge după investiţii, fiind în şantier de ani de zile, iar oraşe întregi precum Galaţi au rămas fără apă caldă.

Nu lipsesc fondurile strategice. Pe lângă vestitul de acum Fond Suveran de Investiţii, mai apare un fond, şi anume Fondul Naţional de Dezvoltare, care va prelua toate participaţiile statului deţinute acum prin AVAS - moştenitorul FPS, adică al fondului de stat prin care s-au privatizat toate companiile din România.

Bine măcar că la 27 de ani de la Revoluţie se desfiinţează în sfârşit FPS, măcar este acceptat faptul că s-a încheiat această tranziţie. De asemenea, nu lipseşte proiectul unei Bănci de Dezvoltare şi Investiţii, care se va înfiinţa de la 1 ianuarie 2018. Ce face însă Eximbank-ul, cum duce companiile româneşti la export, cum sprijină sectoarele strategice din economie că pentru asta a fost înfiinţată, ce face CEC Bank, în ce măsură finanţează micii fermieri să devină jucători în industria agroalimentară?

Tone şi tone de propuneri de noi instituţii şi noi surse de sinecuri, adică de slujbe bine plătite cu răspunderi limitate cum sunt spre exemplu poziţiile din ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru care s-au bătut acum oameni fără niciun fel de calificare de profil.

Ce este diferit acum faţă de alte programe de guvernare este faptul că limita de timp pentru care sunt enunţate aceste obiective este deja cu 3 ani mai aproape. Partidul de la guvernare este obişnuit să arunce permanent noi şi noi teme pe agenda publică, iar schimbarea cu totul a guvernului poate fi, la limită, considerată chiar o astfel de stratagemă care asigură un respiro de o lună - două de la execuţia măsurilor propuse.

Dar ce o să fie de acum încolo? La şase luni se pune pe piaţă un nou program de guvernare, se vor inventa noi şi noi bănci de dezvoltare, fonduri suverane şi spitale regionale?

La un moment dat, oamenii vor spune: destul. Nu se poate contesta faptul că actuala guvernare a venit cu un nou model, prin punerea pe piaţă a unui program cuprinzător de guvernare detaliat în capitole. Dar incertitudinea dată de schimbarea prea rapidă a primei echipe precum şi acest nou guvern trecut pe repede înainte, cu un premier pus în funcţie mai mult într-un stil „lasă-mă să te las“, arată că deja interesul nu mai poate fi menţinut la acelaşi nivel.

Pe măsură ce oamenii vor vedea că proiectele nu sunt duse la îndeplinire, pe atât autorii programului vor arunca pe piaţă şi mai multe instituţii şi idei revoluţionare, cum sunt cele acum de fiscalizare. Nici bine nu s-a terminat cu propunerea de taxare pe gospodării, că acum toată lumea este invitată să comenteze impozitul pe cifra de afaceri. Nu că ar fi de neexclus o astfel de măsură - totuşi o premieră mondială - dar cel mai bun mijloc de a o compromite este să o arunci pe piaţă nepregătită.

Sunt prea multe fronturi, prea multe miliarde şi prea multe iniţiative bulversante ca acest program de guvernare să mai poată fi caracterizat drept coerent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO