Eveniment

Noul şef al trezoreriei statului are lichidităţi în depozite bancare şi acţiuni de 1 milion de euro

Cristian Sporiş, secretar de stat în Finanţe, are lichidităţi de un milion de euro

Autor: Razvan Voican

20.03.2012, 10:19 2977

Rezultă aşadar o avere lichidă de peste un milion de euro, la care se adaugă proprietăţile imobiliare mai greu de evaluat.

Misterul legat de salariul unui trezorier de bancă mare rămâne intact, Sporiş invocând clauza de confidenţialitate din contractul de muncă pentru a nu-şi publica veniturile salariale pe 2011. Cu siguranţă câştigul de la Raiffeisen nu se compară cu salariul de secretar de stat - Bogdan Drăgoi, predecesorul său, a încasat în 2011 circa 58.000 de lei, însă funcţiile adiacente de la CEC, Eximbank şi AVAS care vin la pachet cu funcţia compensează diferenţa. Numai de la CEC Drăgoi a încasat anul trecut circa 105.000 euro ca membru în consiliul de administraţie.

Odată cu numirea ca secretar de stat responsabil cu managementul datoriei publice, Sporiş a preluat conducerea Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de la Eximbank, post care i-a adus anul trecut lui Drăgoi, actualul ministru de finanţe, un venit de peste 50.000 de euro. Sporiş urmează să intre şi în consiliul de administraţ ie al celeilalte bănci de stat, CEC Bank, însă acolo procedurile durează mai mult, fiind necesară şi aprobarea BNR.

Fostul bancher Cristian Sporiş deţine depozite în lei, euro şi dolari la Raiffeisen, dar are şi trei carduri de credit de la Emporiki (unde lucrează soţia sa), Credit Europe şi, din nou, Raiffeisen.

De asemenea, are o poliţă de asigurare de viaţă de la Alico şi este participant la un fond privat de pensie facultativă administrat de Raiffeisen Asset Management. Actualul şef al Trezoreriei Statului a fost suficient de curajos încât la sfârşitul lui 2007 să contracteze un credit substanţial de 500.000 de franci elveţieni de la fosta sa bancă. Împrumutul este pe 25 de ani, fiind vorba probabil despre un credit ipotecar. Deşi în mod public mulţi bancheri înfierează astăzi creditul în franci şi inconş tienţa clienţilor care şi-au asumat riscul de curs de schimb, Raiffeisen s-a numărat printre băncile care au vândut credite de retail în această monedă înainte de criză, iar mulţi clienţi au fost chiar din rândurile angajaţilor. Ce-i drept aceştia au beneficiat de dobânzi preferenţiale, însă nu au fost feriţi de episoadele de creştere rapidă a acestei monede în raport cu leul.

Averea făcută publică de noul demnitar mai include trei maşini, dintre care un Volkswagen Touareg cumpărat în decembrie 2010, plus o treime din firma producătoare de betoane BetonExpres din Cluj-Napoca.

Ca jucător pe bursă atât la Bucureşti, cât şi la Viena Sporiş a strâns un portofoliu evaluat la circa 545.000 de euro, din care 117.239 de euro pe bursa austriacă. În Austria el are acţiuni la banca-mamă a Raiffeisen (Raiffeisen Bank International), dar şi la compania de construcţii Strabag.

Cea mai mare parte a acţiunilor în care a investit Sporiş sunt însă listate la Bursa de Valori Bucureşti. Printre titlurile cumpărate de fostul bancher se numără Conpet, Construcţii Feroviare Timişoara, Şantierul Naval Orşova, Generalcom Bucureşti sau mai titratele Fondul Proprietatea, OMV Petrom şi SIF Transilvania.

Decizia ministrului finanţelor Bogdan Drăgoi de a-l numi pe Cristian Sporiş în funcţia de secretar de stat pe Trezorerie a fost foarte bine primită pe piaţă. Comentatorii apreciază că dialogul dintre Finanţe şi bănci se poate îmbunătăţi foarte mult, însă în anumite situaţii ar putea apărea şi blocaje având în vedere că Sporiş cunoaşte foarte bine modul de reacţie al bancherilor şi mecanismtele de poziţionare la licitaţiile de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO