Eveniment

Nu va atingeti de cota unica! Este singurul lucru bun

02.07.2009, 19:14 29

Cota unica a fost una dintre cele mai bune masuri implementate de guvernanti in ultimii zece ani, iar trecerea la taxarea progresiva ar crea o mare tentatie printre antreprenori de a eluda legile, spun oamenii de afaceri chestionati de Ziarul Financiar.

"Cota unica din punctul meu de vedere a fost primul lucru inteligent facut la nivel guvernamental in ultimii zece ani. Orice renuntare nu poate sa fie decat o greseala, care nu are nicio legatura cu economia Radu Timis, presedinte CrisTimpropriu-zisa, ci cu faptul ca in general guvernantii nu au capacitatea de a se adapta de la o situatie la alta. Au capacitatea de a se adapta de la rau la bine cheltuind in plus, nu au capacitatea de a se adapta de la bine catre rau", a spus Dan Sucu, care controleaza grupul de firme Mobexpert, cel mai mare jucator din industria mobilei. Reactia oamenilor de afaceri vine dupa ce la inceputul acestei saptamani sefii Partidului Social Democrat, partid aflat la guvernare, au avansat intr-o sedinta termenul de un an pentru renuntarea la cota unica, pentru ca statul nu mai are destule venituri la buget din cauza scaderii economice.
"Daca va fi desfiintata cota unica inseamna ca vom plati si mai mult catre stat decat o facem acum, iar in loc sa ne dezvoltam vom ramane la nivelul la care suntem si vom face noi disponibilizari, in timp ce piata neagra va continua sa se dezvolte. Nu este normal sa pui si mai multa presiune in aceasta perioada pe cei care sunt buni platitori. Singura posibilitate de refinantare pe care o aveam pana acum era profitul. Daca nici aceasta nu va mai fi posibila, nu mai putem vorbi de dezvoltare si noi locuri de munca", a declarat Radu Timis, actionar majoritar si CEO al CrisTim, unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri de pe plan local. El adauga faptul ca nicio tara din UE nu mareste conditiile fiscale, ci incearca sa le relanseze pentru a salva mediul de business.
Tot de reinvestirea profitului vorbeste si Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding, unul dintre cei mai mari agricultori din sudul tarii, care exploateaza in arenda aproximativ 15.000 de hectare de teren in judetul Ialomita.
"In primul rand avem avantajul ca este mai mica cu 9% decat cea anterioara, iar asta ne-a adus mai multe surse pe care le-am putut reinvesti. Acesta a fost principalul castig. Este vorba si despre echitate, dar am si fost favorizati pentru ca am platit mai putin la buget. Am fost mai siguri si am avut mai putine tentatii de a eluda legile", spune el.
In anul in care a fost introdusa cota unica, piete precum cea de mobilier au consemnat cel mai bun an de dupa Revolutie, banii ramasi in acest fel in buzunare mergand in principal in bunuri de folosinta indelungata. "Aparitia cotei unice a fost cea care a determinat un oarecare optimism la nivelul clientului cu venituri medii si peste medii. El a avut surpriza de a-i ramane in buzunar o suma destul de mare in plus fata de ce ii ramanea cu o luna - doua inainte, bani care nu erau inca inregimentati in bugetul lui de familie", este de parere Sucu.
La randul sau, Marius Cristescu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri locali, care impreuna cu fratele sau Emil detine grupul de firme Bega, afirma ca nivelul de impozitare ar trebui mentinut deoarece de scadere nici nu poate fi vorba. "Renuntarea la cota unica ar genera cheltuieli suplimentare, ceea ce ar crea dezavantaje. Cota unica a fost un lucru bun", crede Cristescu.
Mediul de business considera ca principala problema pe care o are Romania in acest moment este imposibilitatea de adaptare a mediului guvernamental fata de "realitatile evidente".
"Lucrul acesta conduce la o lipsa de credibilitate, lipsa de credibilitate duce la un cost ridicat al creditului, care determina imposibilitatea ca economia sa reporneasca. Lucrurile sunt extraordinar de simple", mai spune Sucu de la Mobexpert. El este de parere ca daca "statul nu-si rezolva problemele de credibilitate, ne ingroapa pe toti".
Pe de alta parte, bancherii de investitii spun ca modelul cotei unice nu este sustenabil in contextul economic actual si este doar o problema de timp pana se va reveni la taxarea progresiva.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO