Eveniment

Guvernul Boc are o "armata" de 300 de secretari de stat, fiecare cu sofer, secretara si consilieri. Cum comentati?

Numarul secretarilor de stat a crescut sub guvernarea Boc: Guvernul are o armata de 300 de secretari de stat, fiecare cu sofer, secretara si consilieri
18.05.2010, 00:00 587

In Romania sunt cel putin 300 de secretari de stat, daca suntadunati pe cei angajati cu aceasta titulatura la ministere, lacabinetul primului-ministru, pe sefii de agentii si pe consilieriide stat de la Administratia Prezi­dentiala. Toti acestia din urmaau rang de scretar de stat chiar daca nu sunt in ministere. Doarpentru salariile secretarilor de stat, statul plateste anual 3milioane de euro, in conditiile in care numarul acestora, dar si aangajatilor din subordinea lor, ar fi trebuit injumatatit de lainceputul anului, dupa cum s-a angajat seful Guvernului EmilBoc.

Fiecare bugetar cu rang de secretar de stat are un salariu de4.489 de lei (peste 1.000 de euro), la care se adauga sporurile. Uncalcul sumar arata ca statul cheltuieste anual minim 3 mil. eurodoar pentru salariile acestei categorii bugetare, in conditiile incare sumele alocate pentru aparatul propriu al fiecarui secretar destat pot fi de zece ori mai mare. Si asta pentru ca fiecare dintresecretarii de stat are secretara, sofer, consilieri, fond deprotocol, fond de deplasari, diurna, masina de serviciu, cheltuielicare se adauga la salariul propriu-zis.

Desi vorbesc insistent despre reducerea cheltuielilor si anumarului de angajati, membrii Guvernului evita sa-si dea afara dinsecunzi si ignora mediul de afaceri care arata insistent cu degetulspre structura supradimensionata a aparatului de stat. "In mod certdisponibilizarile trebuie sa inceapa din aparatul central. Inca deanul trecut am spus ca aparatul central trebuie redus la jumatate.Nu stiu daca aceste disponibilizari vor fi suficiente astfel incatsa garanteze ca nu mai sunt necesare reducerile de salarii sipensii, insa toate cifrele arata ca incarcarea bugetara este inadministratia centrala. Sper ca se va actiona in directiarestructurarii aparatului central, pentru ca suntem intr-o cursacontra cronometru si pierdem credibilitate. Romania are nevoiedramatica de finantare si incredere", sustine Doru Lionachescu,partener la Capital Partners. Numarul secretarilor de stat acrescut in ultimele luni, desi premierul Emil Boc sustinea lainceputul anului ca numarul lor va fi limitat la cate doi pefiecare minister.

Alexandru Nazare, fost europarlamentar PDL, a fost angajat laMinisterul de Finante in luna martie si nu are nici macar studiieconomice, fiind absolvent de SNSPA. El este al patrulea secretarde stat din acest minister, dupa Bogdan Dragoi, Gheorghe Gherghina,Gratiela Iordache. La Ministerul de Interne sunt 5 secretari destat, la Justitie si Transporturi cate cinci.

Datele statistice ara ta ca in ultimii sase ani, cheltuielile cusalariile in administratie aproape s-au triplat ajungand de la17.612 mil. lei in 2004 la 46.609 milioane in 2009.

Reducerea cheltuielilor din administratie este principalulangajament al guvernului Emil Boc de la instalarea la PalatulVictoriei. In aproape un an si jumatate nu s-a facut inca nimic,desi ministrii au promis taierea salariilor "nesimtite" de mii deeuro a sefilor de regii si companii de stat, a sporurilor si aprivilegiilor.

ZF propune: Audieri publice unde birocratii sa deaexplicatii despre achizitii

Cheltuielile publice au crescut vazand cu ochii in ultimii ani,ducand deficitul bugetar la peste 8% din PIB in timpul crizeifinanciare care a trimis Romania in recesiune. Romanii nu stiu pece se duc banii de la bugetul de stat, ei fiind insa cei caretrebuie sa plateasca facturile. Un exemplu in acest sens ilconstituie contractele de achizitii publice - cu o piata evaluatala 12 mld. euro - ce sunt tinute departe de ochii opiniei publice.ZF propune ca birocratii sa vina sa isi justifice bugeteleachizitii in cadrul unor audieri publice si sa renunte lacheltuielile inutile. Modelul a fost deja implementat in Japonia,unde noul guvern incearca sa reduca datoria publica a statului,ajunsa la 200% din PIB (5.000 mld. dolari), dupa multi ani decheltuieli exuberante. Audierile din Japonia sunt transmise live peinternet. "Vrem ca publicul sa vada cum sunt cheltuiti banii lordin taxe si impozite", a spus Yukio Edano, ministrul responsabil cureforma administrativa, citat de The New York Times. In cadrul uneiaudieri, Organizatia Nationala pentru Agricultura si Cercetare indomeniul Alimentar, finantata de la stat, a anuntat ca a cheltuitanul trecut 130 mil. yeni (1,3 mil. euro) pentru a realiza o salade cinema 3D utilizata pentru a prezenta imagini despre viatarurala. Cinematograful inchis publicului a fost considerat ridicolde autoritatile care au cerut vanzarea acestuia pentru a serecupera o parte a costurilor. In Romania, rapoartele unorinstitutii importante precum BNR, CNVM, Curtea de Conturi trec deParlament fara ca nicio informatie despre achizitii sau salarii safie divulgata senatorilor si deputatilor. CristinaRosca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO