Eveniment

Numarul tranzactiilor imobiliare, -15% in lunile de toamna

01.12.2008, 19:01 20

Numarul tranzactiilor imobiliare a coborat in lunile septembrie si octombrie cu circa 15%, fata de anul trecut, dupa ce in perioada ianuarie- august fusese un avans de 3%, potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
Scaderile au inceput in luna mai, dupa ce in primele patru luni ale anului numarul de tranzactii marca o crestere rapida, insa din toamna corectia a inceput sa fie mai abrupta. In conditiile in care accesul la finantari a devenit mai dificil, din cauza inaspririi conditiilor de creditare, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori, au aparut si corectii de preturi.
De la inceputul anului, numarul total de tranzactii realizate pe piata imobiliara a coborat, plasandu-se la sfarsitul lunii octombrie la 418.984, fata de 422.130 in primele zece luni ale anului trecut.
Pe fondul reducerii numarului de tranzactii, impozitele retinute de notari pentru veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare a coborat cu 4,3 mil. lei (echivalentul a 1,2 mil. euro). Valoarea impozitelor cumulate pe primele zece ale anului au ajuns la 932,3 mil. lei (peste 256 mil. euro), in scadere cu 0,5% fata de aceeasi perioada din 2007. Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii imobilelor.
Potrivit datelor disponibile, la o medie a impozitului incasat de 2%, valoarea totala a tranzactiilor realizate de la inceputul anului a ajuns la circa 12,8 mld. euro.
ZF realizeaza de circa doi ani un index al pietei imobiliare pe baza anunturilor vanzatorilor. Potrivit indexului imobiliar al ZF, apartamentele de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 15% de la inceputul anului pana in noiembrie, pretul mediu pe metru patrat la locuintele construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.686 de euro.
 
  • INS a inceput colectarea datelor de la notarii publici pentru realizarea primului index imobiliar oficial, dupa ce a semnat cu BNR si UNNPR protocolul de colaborare privind acest index, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO