Eveniment

O firma care va lua bani de la UE: dosar de 200-300 de pagini

21.08.2009, 00:00 346

Compania Jilpack Prod Com Calimanesti, din judetul Valcea, care are ca obiect de activitate vanzarea de echipamente producatoare de carton ondulat si ambalaje din carton, va primi de la Uniunea Europeana aproape 174.000 de euro pentru achizitionarea unei linii de fabricat pahare din carton, dupa ce a depus un proiect in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".

„Vrem sa devenim si producatori de pahare din carton ondulat, nu doar vanzatori de instalatii, pe care le aducem din China", a declarat Mihai Tarasenie, 25 de ani, director tehnic al companiei, care a fost infiintata de parintii sai in 2005. El mai spune ca la proiectul pe care l-a depus pentru bani europeni a muncit foarte mult si ca acesta a totalizat intre 200 si 300 de pagini.

„Am cerut sprijinul unui consultant, dar cea mai mare parte a proiectului am realizat-o eu. M-am interesat si de procedura care se aplica in tari precum Spania sau Irlanda, care au un grad de absortie mult mai mare decat cel din tara noastra datorita procedurii mult mai simple", a mentionat el.

Directorul tehnic al companiei mai sustine ca inca nu a inceput sa fie implementat proiectul din cauza faptului ca s-a intarziat semnarea contractului. Proiectul cu numele „Achizitie linie fabricat pahare de carton", care trebuie sa fie implementat pana in decembrie anul acesta, are o valoare totala de 300.000 de euro, contributia beneficiarului ridicandu-se la aproape 77.000 de euro. Firma Jilpack Prod Com va incepe sa produca, in urma cumpararii acestei linii, pahare de carton, pe care intentioneaza sa le vanda in lanturile de benzinarii, dar si in unitatil fast-food.

„Piata de desfacere vom avea in mod sigur. Singura problema ar fi ca acum totul a cam stagnat", a mentionat Tarasenie.

Daca firma nu va reusi insa sa implementeze proiectul in termenul limita, va pierde fondurile europene, dupa cum apreciaza reprezentantul companiei.

„Incercam sa luam un credit de la banca, insa este foarte greu din cauza conjuncturii nefavorabile din piata. Am mers la mai multe banci care ne cer garantii. Nu putem garanta cu echipamentele pe care le comercializam, dar vom garanta cu un teren si o hala pe care o detinem. Toate bancile vor garantii imobiliare", a spus el. Cu toate acestea, proprietarii companiei s-au intalnit deja cu producatorul ce le va vinde linia de fabricare pahare din hartie. „M-am dus in China pentru a vorbi cu reprezentantii companiei de la care vom cumpara acest echipament. Trebuie doar sa luam banii de la banca".

Cine ia banii

Compania: Jilpack Prod Com Calimanesti, judetul Valcea

Obiect de activitate: comercializarea de instalatii care produc carton ondulat si ambalaje din carton ondulat

Proiectul: „Achizitie linie fabricat pahare de carton"

Valoarea totala a proiectului: 300.000 de euro

Bani de la UE: 174.000 de euro

Contributia eligibila a beneficiarului: 77.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO