Eveniment

O idee străbate astăzi Occidentul: venit universal pentru că roboţii vor mânca locurile de muncă. Utopie sau realitate?

Autor: Sorin Pâslaru

28.03.2017, 00:07 2767

Piaţa muncii din România a fost bulversată anul acesta de majorarea salariului minim pe economie şi de anularea plafonului de cinci salarii medii brute pentru contribuţii sociale la pensii.

Cele două măsuri au atras nemulţumirea oamenilor de HR din marile companii, care au fost puşi în faţa creşterii de costuri la extreme: cu cele mai mici salarii şi cu cele mai mari. Iar cum acestea sunt categoriile prevalente în structura de salarii din organizaţiile româneşti, nervozitatea a fost cu atât mai mare.

Însă acestea sunt chestiuni de parcurs pentru politica de resurse umane, oricât ar părea de importante din punct de vedere financiar.

Întreprinderile sunt astăzi gata să fie prinse într-un vârtej despre care s-a tot vorbit, însă astăzi începe să prindă viteză maximă.

Iar acesta este vârtejul tehnologic. A venit timpul ca invazia tehnologiei să treacă dincolo de PC-ul de pe birou, Excel, PowerPoint şi prea întâlnitul SAP.

În anii ’80, roboţii erau în mare vogă, iar cei care erau copii sau adolescenţi atunci îşi amintesc ce pasiuni iscau personajele din povestirile ştiinţifico-fantastice. Până în 2005-2010, roboţii nu au mai fost o temă.

Însă de cinci-şase ani sunt tot mai prezenţi, iar astăzi YouTube-ul este plin de roboţi care ştiu să prepare cafea/cocteiluri la San Francisco sau să îngrijească bătrâni în Japonia. Un guru din Silicon Valley, Peter Thiel, unul din acţionarii de start ai PayPal şi Facebook, a spus că, după ce omenirea a reuşit să avanseze aproape de limite în lumea digitală, în lumea procesării informaţiei, acum a venit rândul lumii atomilor să fie complet revoluţionată.

Este posibil ca tocmai puterea de procesare mult îmbunătăţită să permită astăzi construcţia de roboţi care vin să ameninţe locurile de muncă. Cert este că fondatorul Microsoft, Bill Gates, a provocat rumoare sprijinind ideea unei taxe pe roboţi pentru finanţarea unui venit universal, subscriind la opinia că explozia roboţilor „va mânca“ locurile de muncă la nivel global.

O idee străbate astăzi Occidentul. Că mai târziu sau mai devreme va fi introdus venitul universal pentru fiecare cetăţean, în condiţiile în care roboţii vor lua locul oamenilor la benzile de montaj, în call centeruri şi supermarketuri.

Astăzi, directorii de resurse umane sunt de cele mai multe ori oameni pricepuţi în psihologie şi în resorturile organizaţionale, mâine aceştia va trebui să fie în stare să instaleze maşini gânditoare, care să înveţe să lucreze interacţionând cu clienţii, la fel cum o fac astăzi angajaţii.

Există deja softuri care urmăresc activitatea de zi cu zi a unui angajat, având capacitatea de a învăţa operaţiile, pentru a le putea reproduce. Şi aceasta nu se întâmplă la mii de kilometri distanţă, ci aici, în economia locală, în bănci şi companii de asigurări.

Creşterea salariilor şi vârtejul tehonologic sunt legate. Accelerarea scumpirii forţei de muncă va imprima o presiune şi mai mare pentru a accede înăuntrul vârtejului tehnologic.

România este aparent la marginea acestuia, însă aşa cum în ultimii zece ani motorul de creştere a economiei a devenit IT-ul, cu a treia pondere din Europa în PIB, la fel de repede directorii de resurse umane vor avea în subordinea lor primii angajaţi perfecţi, care lucrează 24 de ore din 24, nu vor bonuri de masă, fructe la prânz sau cafea gratis şi nici măcar locuri de parcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO