Eveniment

O nouă legislaţie privind tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon: România va rămâne un simplu furnizor de materii prime şi nu va mai avea industrie

O nouă legislaţie privind tranzacţionarea...

Autor: Simona Tatu

01.06.2017, 00:06 1021

O nouă directivă care ar urma să fie aplicată din 2021 ar putea lăsa România şi alte state ale Uniunii Europene cu o industrie slab dezvoltată, transformându-le în furnizori de materii prime.

Comisia Europeană a propus în 2015 modificarea directivei 87/2003 (directiva ETS) privind sistemul de tranzacţionare a certificatelor de emisii de carbon, modificare care va fi aplicată pentru perioada 2021-2030.  Propunerea a fost dezbătută de Parlamentul European şi Consiliul European, care au propus mai multe amendamente şi se preconizează că va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în toamna acestui an.

„Modificarea directivei privind emisiile de carbon va duce la închiderea industriei siderurgice din ţările cu instalaţii mai puţin performante, cum sunt România, Ungaria, Bulgaria, piaţa rămânând pentru industria din vest. Dacă industria se va închide, atunci România va rămâne un furnizor de materii prime“, a spus Petru Ianc, director general al Societăţii Române de Metalurgie şi fost ministru al metalurgiei.

România importă tot mai multe produse siderurgice şi exportă din ce în ce mai puţine, conform datelor Uniunii Producătorilor de Oţel din România. Spre exemplu: în perioada 2012-2016 România a importat 1,3 milioane de tone de tablă zincată şi a exportat doar 581.000 de tone. În perioada 2008-2012 Româ­nia a primit gratuit 350 de milioane de certifi­cate de emisii de gaze cu efect de seră, adică aproximativ 70 de milioane de certificate anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO