Eveniment

O nouă zi, o nouă creştere a Roborului: Dobânzile au crescut cu 75% faţă de luna trecută şi cu aproape 50% faţă de luni

O nouă zi, o nouă creştere a Roborului: Dobânzile au...

Autor: Ştefan Stan

29.09.2017, 11:33 5367

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut vineri la 1,58%, maximul din ultimii doi ani ş jumătate. Un nivel mai ridicat al Robor la trei luni s-a înregistrat pe 20 ianuarie 2015.

Pe 29 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce luni era de 1,11%.

Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,69%, de la 1,09 pe 29 august.

Băncile au reluat ofensiva împrumuturilor, după o perioadă în care creditarea a fost modestă, crescând cu ritmuri de 1-3% anual. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a făcut în luna august un salt de 6,5% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, cel mai rapid avânt din ultimii cinci ani. Ascensiunea creditării a fost susţinută în continuare exclusiv de creşterea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.

Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO