Eveniment

O româncă ajunge aproape de vârful ierarhiei Comisiei Europene. Dintre cei 23.000 de angajaţi ai Comisiei Europene, peste 1.000 sunt români

Draghia-Akli va prelua funcţia de director general adjunct al Direcţiei pentru Cercetare şi Inovare (DG RTD) din Cadrul Comisiei Europene începând cu data de 1 septembrie 2016.

Draghia-Akli va prelua funcţia de director general adjunct al Direcţiei pentru Cercetare şi Inovare (DG RTD) din Cadrul Comisiei Europene începând cu data de 1 septembrie 2016.

Autor: Greta Bogdan

28.07.2016, 00:03 605

Românca Ruxandra Draghia-Akli, şefa cercetării medicale din Europa încă din 2009, a fost numită ieri director general adjunct al Direcţiei pentru Cercetare şi Inovare (DG RTD) din Cadrul Comisiei Europene.

Aceasta va avea de gestionat un buget de aproape 1,3 mld. euro şi va conduce o echipă de circa 150 de persoane.

La Comisia Europeană lucrează peste 1.000 de români din totalul de 23.000 de angajaţi cât are instituţia. Însă nu sunt multe poziţii de vârf ocupate de români. Între cei care au deţinut (deţin) poziţii importante în cadrul Comisiei sunt şi câţiva miniştri ai Cabinetului Cioloş - el însusi fost comisar european. Ministrul finanţelor Anca Dragu a lucrat ca analist economic în cadrul Directoratului General de Economie şi Finanţe din cadrul Comisiei Europene. Raluca Prună, ministrul justiţiei, este consilier juridic al Comisiei, Achim Irimescu, ministrul agriculturii, a fost ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, iar Cristiana Paşca Palmer, ministrul muncii, a venit în guvern din poziţia de şef al Unităţii pentru Schimbări Climatice din cadrul Direcţiei Generale pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare a Comisiei Europene, post pe care îl deţinea din 2011.

De asemenea, Ioan Dragoş Tudorache a venit ca secretar general al Guvernului din poziţia de responsabil cu unitatea Schengen din cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene.

Draghia-Akli este unul dintre cei patru noi directori generali adjuncţi, alături de Charlina Vitcheva (Centrul Comun de Cercetare- DG JRC), Mario Campolargo (Direcţia Generală Informatică- DG DIGIT) şi Carlos Alegria (Direcţia Generală Interpretare -SCIC).

Ea şi-a desfăşurat, timp de aproape 20 de ani, activitatea în domeniul medicinei şi cercetării în România, Franţa şi SUA. Ultimul post ocupat, înainte de a-şi începe activitatea în cadrul Comisiei Europene, a fost cel de vicepreşedinte pentru cercetare al unei companii de cercetare din domeniul biotehno­logiei. Este, de asemenea, cercetătorul care a lucrat la prima terapie genică aprobată vreodată. Medicina a studiat-o la Bucureşti, însă toate succesele profesionale le-a obţinut în străinătate. 

Fiica profesorului Constantin Dumitrache de la Institutul Parhon, Ruxandra Drăghia-Akli este considerată lider mondial în ceea ce priveşte tratamentele terapeutice şi vaccinurile bazate pe folosirea ADN-ului. 

În cadrul Comisiei Europene, ea ocupă actualmente poziţia de director în Direcţia Sănătate din cadrul DG RTD. 

Draghia-Akli va prelua funcţia de director general adjunct începând cu data de 1 septembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO