Eveniment

O treime din contestaţiile la achiziţiile publice în anii 2008 şi 2009 au fost admise

O treime din contestaţiile la achiziţiile publice în anii 2008 şi 2009 au fost admise

Autor: Andreea Neferu

28.11.2010, 23:56 57

Circa o treime din contestaţiile privind contractele deachiziţii publice, depuse în perioada 2008-2009 de primele 100 defirme contestatoare la Consiliul Naţional de Soluţionare aContestaţiilor (CNSC) au fost declarate admise.

Astfel, dintre cele 2.955 de contestaţii depuse de acestea,2.000 au fost respinse, în timp ce 955 au fost admise. Liderulcontestatarilor este firma Redox Lab, care activează în industriade distribuţie de reactivi şi aparatură medicală şi care a avut ocifră de afaceri de circa 6,1 mil. euro în 2009, potrivitMinisterului Finanţelor. Astfel, dintre cele 107 de contestaţiidepuse de această firmă în anii 2008-2009, 32 au fost admise.

Publicarea listei contestatorilor este o premieră pentru ANRMAPşi ar putea fi privită şi ca o reacţie la acuzaţiile aduse de-alungul timpului ANRMAP cu privire la prelungirea nejustificată aadjudecării contractelor publice. "Problema noastră şi a C.N.S.C.este faptul că există firme care blochează procedurile şi careîntârzie semnarea contractelor. Asta nu înseamnă că toate au acestscop, mai au dreptate şi operatorii economici", a declarat IoanaTeodorescu, purtător de cuvânt al ANRMAP.

"Din iulie, când s-a introdus reţinerea unei părţi din garanţiade participare în cazul în care contestaţia depusă de operatoruleconomic este declarată respinsă, numărul contestaţiilor a scăzutîn medie cu 25%", potrivit lui Teodorescu.

Astfel, garanţia de participare reprezintă 2% din valoareaestimată a contractului pentru companiile mari şi respectiv 1%pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Noile reglementări includşi posibilitatea încheierii contractului de achiziţie publică şidupă pronunţarea deciziei CNSC.

Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, a declarat anterior căpractica contestaţiilor abuzive va trebui să dispară din peisajulachiziţiilor publice astfel încât România să intre în normalitateacelorlalte ţări ale UE, în care contestaţiile sunt puţine, aproapeo excepţie de la regulă, şi nu un fenomen generalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO