Eveniment

O veste buna: somajul franeaza brusc. A terminat mediul privat restructurarile? Ce parere aveti?

O veste buna: somajul franeaza brusc. A terminat mediul privat restructurarile? Ce parere aveti?
08.04.2010, 23:11 78

Indicatorul la care se uita intreg mediul de business pentru avedea cum evolueaza economia a batut pasul pe loc in luna martie,cand rata somajului a crescut cu doar 0,06 puncte procentuale, panala 8,36%. In ultimul an, fiecare luna a adus un avans de 0,2 - 0,4puncte procentuale la rata somajului, adica zeci de mii de someriin plus.

Chiar daca luna martie aduce un nou maxim la nivelul somajului,tendinta este de stabilizare.

"Se vede intr-adevar o tendinta de incetinire a cresteriisomajului, desi trendul ramane crescator", comenteaza IonutDumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului de crestere aratei somajul este faptul ca mediul privat a finalizat cea mai mareparte a restructurarilor, dupa ce a operat ajustarile masive depersonal in cursul anului trecut, care au adus peste 300.000 desomeri in 2009 in economie.

"Cat priveste mediul privat, cine a avut de facutdisponibilizari masive le-a facut anul trecut. Companiile privateau reactionat rapid, e o chestiune de supravietuire sa reducicosturile in momentul in care vanzarile scad abrupt", spuneDumitru, care adauga ca mediul privat nu va mai contribuisemnificativ la cresterea ratei somajului in acest an.

"Ajustarile din mediul privat s-au consumat in mare parte in2009. In schimb, sectorul de stat nu a facut ajustari preamari."

Unul din zece salariati a disparut din statisticile oficialeanul trecut, numarul total al salariatilor din economie ajungand lacel mai redus nivel din ultimii sase ani.

Daca la inceputul anului trecut in economie erau 4,8 milioane desalariati, in 12 luni numarul acestora s-a redus cu 440.000, panala 4,36 de milioane, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Cea mai mare parte a reducerilor de personal a venit din zonaprivata.

Pe langa incetinirea ritmului cu care se fac disponibilizari incompaniile private, iesirea din iarna aduce in general o rata maiscazuta a somajului ca urmare a deblocarii activitatilor cucaracter sezonier din agricultura, turism sau constructii.

Presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca(ANOFM), Silviu Bian, estimeaza ca somajul va continua sa scada inlunile urmatoare.

"Estimarile noastre au aratat inca de la inceputul anului ca inmartie ocuparea va incepe sa creasca. Vorbim despre o cresteretimida, insa avem semnale ca incepe sa creasca ocuparea. Companiilene suna si ne spun ca au nevoie de oameni. Chiar ieri m-a sunat unangajator din Vrancea si mi-a spus ca are 200 de locuri de muncadisponibile in confectii", a explicat Bian.

El a precizat ca, in prezent, confectiile reprezinta cel maiactiv domeniu care face angajari prin intermediul ANOFM.

Rata somajul a fost de 7,77% in Vrancea in luna martie, una dincele mai scazute din tara.

Incetinirea ritmului de crestere a ratei somajul este cu atatmai surprinzatoare cu cat aproximativ 4.000 de disponibilizari aufost anuntate la CFR in luna martie. Cu toate acestea, LaurentiuPlosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor dinConstructii, spune ca nu se poate vorbi despre o revenire insectorul constructiilor.

"Din perspectiva somajului, martie a fost o luna mai buna, dinperspectiva finantarilor care ar putea debloca piataconstructiilor, nu. Firmele de constructii nu incaseaza baniipentru lucrari efectuate anul trecut si se pregatesc pentru noidisponibilizari", afirma el.

Aproximativ 350.000 de oameni lucrau in sectorul constructiilorla sfarsitul anului trecut, fata de 430.000 - in perioada boom-uluiimobiliar din 2007.

In prezent, numarul angajatilor din constructii a ajuns la320.000.

"Activam intr-o zona puternic marcata de impredictibilitate. Nupot spune ca sunt optimist. Vorbim de lucrari in valoare de 1,5miliarde de euro executate anul trecut si neachitate de stat catreconstructori. Nu sunt semnale ca se vor asigura finantari pentrudeblocarea constructiilor", a mai spus Plosceanu.

Cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in martiein Bucuresti (2,53%), Ilfov (2,85%), Timis (4,50%) si Bihor(6,45%). De cealalta parte, ratele maxime ale somajului au fost inVaslui (15,31%), Mehedinti (14,41%), Teleorman (13,13%) si Dolj(12,99%).

Ministrul muncii, Mihai Seitan, a anuntat in urma cu o luna casomajul in Romania va scadea, pana la sfarsitul acestui an, la7,5%, dupa ce va mai inregistra cresteri usoare in aprilie simai.

Se opreste din crestere pentru prima data in ultimulan

Cu cat a crescut in fiecare luna numarul de someri comparativ culuna anterioara, in intervalul noiembrie 2008 - martie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO