Eveniment

O veste extrem de proastă pentru guvern: „Scade creşterea consumului?“ Veniturile fiscale au scăzut în martie cu 10%, iar veniturile din TVA s-au redus cu 9%

Autor: Iulian Anghel

05.05.2018, 10:00 3068

♦ Veniturile fiscale, adică ceea ce strânge Fiscul din taxe şi impozite, au scăzut în primele trei luni din an cu 1,5% faţă de perioada similară a anului trecut ♦ Situaţia s-a agravat în martie când veniturile fiscale au scăzut cu 9,4% faţă de martie 2017 ♦ Veniturile din TVA au scăzut în martie faţă de martie trecut cu 9%.

Tabloul bugetului general consolidat arată bine, la capitolul venituri, la prima vedere. Nu arată bine deloc la capitolul cheltuieli.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în T1 cu 11,5% faţă de T1 2017 – un plus în buget de 5,3 miliarde de lei. Dar cheltuielile au crescut cu 22,1%, adică cu 12,8 miliarde de lei, ceea ce a accentuat deficitul bugetar până la 4,5 miliarde de lei (un miliard de euro) în primele trei luni din an. În T1 2017 bugetul era pe excedent – plus 1,5 mld. lei.

Dacă veniturile sunt văzute pe capitole, atunci situaţia nu mai arată deloc bine. Pentru că veniturile fiscale, cele care asigură peste 80% din veniturile statului, au scăzut în primele trei luni din an cu 1,5%, echivalent a 550 de milioane de lei. Dacă veniturile totale sunt mai mari la trei luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, asta se întâmplă pentru că bugetul a avut unele venituri pe care se poate baza, fireşte, dar pe care nu se poate sprijini în fiecare lună. Bunăoară, sumele primite de la UE în primele trei luni din an şi intrate în buget sunt cu 1,3 miliarde de lei mai mari faţă de primele trei luni din 2017 (4,2 miliarde de lei în total sunt veniturile de la UE în buget, în T1 2018).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO