Eveniment

Oameni noi şi vechi în viitorul guvern. Noul cabinet se dotează cu un superministru fără portofoliu care îi va supraveghea pe ceilalţi

 Oameni noi şi vechi în viitorul guvern. Noul cabinet...

Autor: Iulian Anghel

29.06.2017, 00:07 1047

Lista viitorului cabinet, făcută publică ieri, conţine mai multe nume noi decât era de aşteptat. Şi-au pierdut funcţiile opt miniştri din guvernul Grin­deanu şi au intrat în cabinet nume noi, unele cvasinecunoscute publicului larg.

Miniştrii vor fi audiaţi şi votaţi astăzi şi este posibil ca, spre seară, noul guvern să depună jurământul.

Ministerul Finanţelor va fi condus de un tânăr de 42 de ani - Ionuţ Mişa - care vine însă din sistem, cariera sa fiind construită în jurul ANAF.

În mod cu totul de mirare, pe lângă cei doi viceprim-miniştri care şi-au păstrat poziile avute în guvernul Grindeanu  - Sevil Shhaideh (PSD) şi Graţiela Gavrilescu (ALDE), a mai apărut un post de vicepremier fără portofoliu, numărul doi în cabinet, care va fi ocupat de Marcel Ciolacu, om al PSD, actualmente deputat şi secretar al Biroului Permenent al Camerei Deputaţilor. Se poate înţelege că el va fi ochii şi urechile premierului, de vreme ce nu are un portofoliu.

Viitorul premier Mihai Tudose a explicat ieri rostul acestei numiri: va fi vicepremierul cu probleme speciale, fiind responsabil de coordonarea interministerială.

Una dintre disfuncţionalităţile din ve­chiul guvern pe care le-am sesizat şi eu, şi la care s-au sesizat foarte pregnant mai ales efectele, au fost anumite iniţiative sau puncte din programul de guvernare care necesitau o corelare interministerială. Este foarte greu ca un coleg de al nostru cu rang de ministru, secretar de stat sau consilier de stat la prim-ministru să coordoneze alţi doi, trei, patru miniş­tri şi atunci asta a fost soluţia, ca vice­premierul cu probleme speciale cumva să aibă în atribuţii această coordonare inter­ministerială. Dacă înlocuirea unui ministru ca Viorel Ştefan, la Finanţe, nu produce mirare pentru că era anticipată ca urmare a antipatiei reciproce dintre el şi liderul PSD Liviu Drag­nea, în alte cazuri schimbările nu erau aş­­tep­tate. Au fost înlocuiţi din funcţii oameni ca­re părea că au poziţii solide în partid sau ca­re făceau eforturi de a deveni indis­pen­sa­bili.

Nu era anticipată, de pildă, plecarea Anei Birchall de la Afaceri Europene şi nici a lui Alexandru Petrescu de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi IMM-uri. De asemenea, nimic nu anticipa plecarea lui Augustin Jianu de la Comunicaţii. Era în schimb de aşteptat înlocuirea lui Ionuţ Vulpescu de la Cultură, după ce el a refuzat, în calitate de parlamentar, să semneze moţiunea de cenzură împotriva guvernului.

Guvernul a fost întărit cu oameni vechi şi loiali partidului precum Adrian Ţuţuianu la Apărare – o zonă extrem de importantă, mai ales după ce s-a decis ca statul să cheltuiască pentru apărare 2% din PIB, adică 16-17 mld. lei anual - Doina Pană (la Ape şi Păduri), Mihai Fifor, (la Economie, în locul viitorului premier) sau Liviu Pop la Educaţiei. De asemenea, au fost menţinuţi oameni a căror plecare era dată ca sigură: Tudorel Toader la Justiţie sau Florian Bodog la Sănătate.

Ce va conţine noul program de guvernare – o întrebare esenţială pentru o orientare în spaţiu

Astăzi ar urma să vedem programul de guvernare al noului guvern pentru a anticipa mişcările viitoare. Cel mai probabil vor fi decalate unele termene din programul de guvernare al lui Grindeanu, dar, în mare, ideile vor rămâme aceleaşi.

Liviu Dragnea, căruia i-au ieşit multe lucruri în ultimele două săptmâni se declară în continuare jupân în partid şi deja avertismentele încep să curgă.

Ieri, într-un gest de loialitate fără precedent, Mihai Tudose a declarat ieri că se va retrage din funcţia de premier dacă, legal, Liviu Dragnea va putea deveni prim-ministru, argumentând că aşa este normal. Liviu Dragnea s-a arătat surprins şi l-a îndemnat pe Tudose să nu se grăbească, context în care premierul desemnat a insistat.

Ba da!, a spus acesta, adăugând: aşa este normal. În toată lumea, în toate democraţiile, preşedintele partidului de guvernământ este propunerea de prim-ministru. În momentul în care acest lucru se poate întâmpla şi la noi, este calea firească, potrivit Mediafax. În replică, Liviu Dragnea i-a spus premierului desemnat: Mergi la treabă, lasă. Liderul PSD a susţinut că nu îi va cere lui Mihai Tudose demisia în alb.

În ceea ce îl priveşte pe Mihai Tudose, nu i-am cerut şi nu-i cer acest lucru şi îmi doresc să nu mai trecem prin ce am trecut. Nu mă interesează schimbarea legii (Legea 90/2001), nu ştiu dacă se va schimba sau nu. Ca şi în cazul precedent, am investit încredere şi în Mihai Tudose, a răspuns Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu, premierul demis, a declarat că succesorul său ar trebui să fie conştient că peste câteva luni îi va veni rândul să fie schimbat şi l-a sfătuit să-şi pregătească din timp mişcările.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO