Eveniment

Oamenii de business şi consultanţii: Criza politică şi instabilitatea îi sperie pe investitori şi pe consumatori

Oamenii de business şi consultanţii: Criza politică...

Autor: Georgiana Mihalache, Simona Tatu

30.04.2018, 00:06 403

Decizia preşedintelui României Klaus Iohannis de a cere demisia premierului Viorica Dăncilă, anunţată vineri, săptămâna trecută, a cutremurat piaţa valutară pentru moment.

Bursa de la Bucureşti a înregistrat vineri cea mai amplă scădere din rândul burselor europene în contextul în care indicele de referinţă BET a scăzut cu 1,4%, cel mai mare declin din 22 martie 2018 încoace.

Leul s-a depreciat puternic după discursul preşedintelui Iohannis, cursul oficial anunţat vineri de BNR pentru un euro fiind de 4,66 lei, în creştere cu 0,28%, iar pentru un dolar de 3,85 lei, în creştere puternică, cu 1,14%.

Întrebarea care apare în rândul specialiştilor consultaţi de ZF priveşte efectele asupra pieţelor şi a economiei pe care o nouă criză politică între Palatul Victoria şi Cotroceni le poate avea.

Mesajul la unison al economiştilor este că avem nevoie de stabilitate în piaţă, într-un context în care investitorii străini se uită la ce se întâmplă în România înainte de a decide să intre sau nu pe piaţa locală.

 „Este o criză sigură şi efectele vor fi de neîncredere a investitorilor străini şi mai mare în România, o neîncredere a partenerilor europeni în noi, probabil cu deprecierea cursului, cu o continuare sau o adâncire a creşterii inflaţiei. Pe partea de investiţii, inclusiv pe fonduri europene şi legăturile cu partenerii europeni se vor înrăutăţi“, a spus pentru ZF economistul Dragoş Cabat.

El spune că nu vede momentan o soluţie de detensionare a crizei politice, însă pentru România urmează o perioadă „foarte dificilă“ pentru economie.

Emilian Duca, consultant fiscal în cadrul companiei Tax&Business Consultant, este de părere că România se afla deja într-o situaţie de criză şi că lucrurile nu se vor agrava pe fondul cererii preşedintelui Klaus Iohannis de demisie a premierului Viorica Dăncilă.

„Efectele demisiei prim-ministrului sunt aceleaşi ca ce­le ale rămânerii în funcţie. Eram deja într-o situaţie de criză, nu cred că se vor agrava lucrurile. Au mai existat schim­bări ale prim-miniştrilor şi nu s-a distrus ţara. Efec­te negative se vor vedea dacă se va ajunge la sus­pen­­­darea preşedintelui“, a spus pentru ZF Emilian Duca.

Economistul Ionuţ Dumitru a spus că este încă prematur să discutăm despre efectele pe care le are asupra pieţelor monetare şi asupra economiei cererea de astăzi a preşedintelui României, Klaus Iohannis, de demisie a premierului Viorica Dăncilă.

„E prematur să facem o evaluare (privind posibilele efecte asupra economiei şi a pieţelor a cererii preşedintelui Iohannis de demisie a premierului Dăncilă - n.red.). Trebuie să vedem cum evoluează lucrurile, e hazardat să facem orice predicţie în momentul acesta“, a spus Ionuţ Dumitru.

Bătălia politică dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern va avea impact asupra mediului economic, în contextul în care oricum investitorii se uită cu reticenţă la România, susţine Mirabela Miron, preşedinta firmei de consultanţă Avisso din Iaşi.

Firma oferă servicii de consultanţă către circa 500 de clienţi, companii mici şi mijlocii.

„Se pare că am întrat într-o alta etapă a vieţii politice, una de război deschis între coaliţia de guvernare şi Preşedinte. Din păcate, temerea este că bătălia politică se va răsfrânge şi asupra mediului economic. O perioadă de instabilitate politică nu este niciodată o veste bună pentru economie, în condiţiile în care aveam deja volatilitatea cursului de schimb leu-euro, inflaţie galopantă şi un indice Robor la valori foarte mari“, a spus Mirabela Miron.

Ea a menţionat că preşedintele Iohannis ştia la ce să se aştepte în momentul desemnării Vioricăi Dăncilă în funcţia de premier, iar o nouă criză politică ar afecta şi mai mult imaginea internaţională a României.

„Abia avem o oarecare stabilitate, la o remaniere o luăm de la capăt, mai trec trei luni şi iar nu se face nimic în ţară. Şi aşa avem inflaţie, avem creşterea Robor-ului. Investitorii străini se uită cu reticenţă la România, salariile au fost umfate artificial fără o bază reală în economie“, a mai spus Mirabela Miron. Ea a adăugat că din discuţiile cu firmele din Iaşi, companiile de outsourcing se gândesc să plece sau să-şi închidă activitatea, astfel că nu mai avem nevoie de o altă criză politică.

Timpul în care va fi rezolvată această criză va determina dacă efectele vor fi mai puternice asupra economiei sau dacă aceasta nu va fi influenţată semnificativ, consideră economistul Aurelian Dochia.

„Dacă se prelungeşte şi se adânceşte criza politică, atunci vom vedea nişte efecte în cursul de schimb, în dobânzile de pe piaţa internă, în dobânzile în care se împrumută Guvernul pe piaţa internă şi eventual externă. Toate acestea vor creşte şi pasul doi va fi impactul acestor evoluţii din zona financiară asupra economiei reale. Consumatorii vor putea să înceapă să dea semne de îngrijorare, investitorii vor fi ezitanţi în a merge mai departe cu proiectele sau a proni proiecte noi“, a spus pentru ZF Aurelian Dochia.

Şi în mediul antreprenorial există incertitudine după solicitarea preşedintelui Iohannis, în contextul în care o eventuală demisie a premierului şi a membrilor guvernului ar aduce oameni noi în fruntea ministerelor cu care discută antreprenorii.

„Orice criză politică afectează şi mediul economic. Dacă din trei în trei luni vine un alt prim-ministru, lucrurile nu se aşază, vin alţi miniştri, inclusiv la Sănătate. Ne afecteză pe toţi numai că noi nu avem putere de decizie, nimeni nu ne cere nici măcar părerea“, a spus pentru ZF Cristiana Ungureanu, o farmacist“ care controlează mai multe unităţi farmaceutice în Piteşti, judeţul Argeş.

Preşedintele Iohannis a cerut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia premierului Viorica Dăncilă, spunând că nu face faţă poziţiei de prim-ministru. Viorica Dăncilă trebuia să meargă vineri la o întâlnire cu şeful statului privind conflictul dintre Guvern, PSD şi BNR. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus la sfârşitul lui februarie că îi va trimite o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe tema creşterii inflaţiei. Mugur Isărescu, a declarat ulterior că a răspuns scrisorii primite de la Liviu Dragnea, menţionând că nu doreşte să dea amănunte din acest răspuns întrucât Dragnea anunţase că va da publicităţii scrisoarea respectivă.

Preşedintele Iohannis a spus că întâlnirea dintre el şi premier, care urma să aibă loc, ar fi trebuit să aibă ca temă centrală conflictul dintre Guvern-PSD-BNR.

„Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau să repet două lucruri: Rolul BNR e clar determinat şi calitatea sa e independenţa politică. E foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă. BNR nu poate fi acaparat politic de PSD, trebuie să rămână independent“, a spus Klaus Iohannis.

 

Cum reacţionează cei care plătesc taxe şi impozite la buget

 

Emilian Duca, consultant fiscal în cadrul companiei Tax&Business Consultant

♦ Eram deja într-o situaţie de criză, nu cred că se vor agrava lucrurile

♦ Au mai existat schimbări ale prim-miniştrilor în România şi nu s-a distrus ţara

♦ Efecte negative se vor vedea dacă se va ajunge la suspendarea preşedintelui.

 

Mirabela Miron, preşedinta firmei de consultanţă Avisso

♦ Temerea este că bătălia politică se va răsfrânge şi asupra mediului economic

♦ O perioadă de instabilitate politică nu este niciodată o veste bună pentru economie, aveam deja volatilitatea cursului de schimb leu-euro, inflaţie galopantă şi un indice Robor la valori foarte mari

♦ Investitorii străini se uită cu reticenţă la România, sunt firme de outsourcing care se gândesc să plece, nu ne mai trebuie încă o criză politică.

 

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

♦ E prematur să facem o evaluare. Trebuie să vedem cum evoluează lucrurile, e hazardant să facem orice predicţie în momentul acesta.

 

Dragoş Cabat, economist

♦ Efectele vor fi o neîncredere a investitorilor străini şi mai mare în România, o neîncredere a partenerilor europeni

♦ Nu văd o soluţie de detensionare, urmează o perioadă foarte dificilă pentru economia românească şi pentru noi.

 

Cristiana Ungureanu, farmacistă, fondatoarea Forte Vita Farm, Piteşti, Argeş

♦ Dacă din trei în trei luni vine un alt prim-ministru, lucrurile nu se aşază, vin alţi miniştri, inclusiv la Sănătate

♦ Ne afecteză pe toţi, numai că noi nu avem putere de decizie, nimeni nu ne cere nici măcar părerea.

 

Aurelian Dochia, analist economic

♦ Totul depinde de modul în care progresează şi se rezolvă această criză

♦ Dacă se prelungeşte şi se adânceşte, atunci vom vedea nişte efecte în cursul de schimb, în dobânzile de pe piaţa internă, în dobânzile în care se împrumută guvernul pe piaţa internă şi eventual externă

♦ Investitorii vor fi ezitanţi în a merge mai departe cu proiectele sau a porni proiecte noi

♦ Dacă se transmit nişte semnale că s-a găsit soluţia, atunci probabil am putea uita repede de situaţia aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO