Eveniment

Oficialii Bucureştiului nu ştiu câţi vizitatori are Capitala, dar promit că o vor pune pe harta turistică a Europei

Oficialii Bucureştiului nu ştiu câţi vizitatori are Capitala, dar promit că o vor pune pe harta turistică a Europei

Autor: Mirabela Tiron

23.12.2010, 23:57 127

Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti (ATMB), fondată înoctombrie anul trecut printr-un parteneriat public-privat, promiteproiecte ce vor transforma Capitala "într-o destinaţie turisticăeuropeană comparabilă cu Praga, Paris şi alte mari capitale", deşioficialii asociaţiei nu ştiu nici măcar câţi vizitatori primeşteBucureştiul.

"Dorim ca Bucureştiul să ajungă pe harta turistică a Europei.Vom lansa din 2011 programul Bucharest City Plus, care va promovaatât în ţară, cât şi în străinătate programe turistice precum şialte evenimente culturale, sportive, gastronomice", a declaratCarmen Pavel, vicepreşedintele ATMB şi proprietara agenţiei deturism J'Info Tours, care a mai adăugat că acest program va fisusţinut de magazinul Cocor. Fondatorii ATMB sunt PrimăriaMunicipiului Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie, Asociaţia dePromovare a Obiectivelor Turistice, agenţia de turism J'Info Tours,Fundaţia Comuniunea Internaţională Română, agenţia de turism DancoPro Communication, compania de transport persoane C&I Com Serv.Preşedintele ATMB este Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Întrebată de ZF câţi turişti străini a primit Bucureştiul înacest an, Carmen Pavel a declarat că "nu are aceste cifre", fără aface alte comentarii. Nici Mircea Raicu, viceprimarulBucureştiului, nu a ştiut câţi turişti primeşte Capitala.

Spre comparaţie, toţi oficialii asociaţiilor de turismaustriece, franceze sau elveţiene, care au venit anul acesta înRomânia pentru a-şi promova oraşele, deţineau date oficiale la zilegate de situaţia turiştilor care le vizitează oraşele. Mai mult,aceştia cunoşteau şi informaţii legate de durata medie de şedere aturiştilor. Potrivit ultimelor date de la Institutul Naţional deStatistică al României, numărul turiştilor care au vizitat Capitalaîn primele şapte luni din acest an a crescut cu 15,4% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, la 588.929 de persoane. Cuproiecte doar pe hârtie, reprezentanţii ATMB au spus că îşi propunsă organizeze tururi tematice (istorice, gastronomice, culturale)prin Bucureşti de tipul "Hop-on, Hop-off", dar şi tururi cubicicleta. Carmen Pavel, vicepreşedintele ATMB, a declarat căpentru găsirea unui transportator care să realizeze aceste tururise va organiza o licitaţie, la care pot participa inclusivoperatori străini.

Încă de anul trecut, Primăria Capitalei anunţa că vrea săînfiinţeze o linie de transport turistic cu mijloacele de transportîn comun ale RATB, însă nici până acum nu s-a implementat acestproiect.

Pe lângă faptul că nu are încă o linie de transport dedicatăturiştilor, Bucureştiul nu are nici măcar un site oficial depromovare.

Întrebat de ZF cum va deveni Bucureştiul un oraş important peharta turistică a Europei în condiţiile în care nu există nicimăcar un site turistic de promovare, Mircea Raicu a declarat că"multe proiecte despre care se vorbea în urmă cu câţiva ani s-aufrânt (unul dintre ele fiind realizarea unui site al Capitalei - n.red.) şi sunt multe lucruri care trebuie reparate".

Site-urile turistice sunt un instrument din ce în ce mai folositpentru promovare, în condiţiile în care oferă acces rapid lainformaţii, iar numărul internauţilor este în creştere. Oficialiide la Direcţia de dezvoltare turistică din cadrul PrimărieiBucureştiului anunţau încă de anul trecut că lucrează la un site aloraşului, care nu a fost realizat până în prezent. Chiar şi fărăcel mai simplu şi necesar instrument de promovare, un site,oficialii ATMB au susţinut că vor să atragă 100.000 de vizitatoriîn Bucureşti în luna mai a anului viitor, care va fi declarată"luna Bucureştiului" şi în care se vor organiza diferite evenimenteculturale şi artistice.

Cât costă bulevardele

Modernizarea tuturor bulevardelor din Capitală solicităinvestiţii de 3 miliarde de euro, potrivit lui Mircea Raicu,viceprimarul Bucureştiului. "După ce vom reuşi să investim aceştibani în infrastructura rutieră vom sta cu 15% mai puţin în traficşi vom inhala cu 20% mai puţine noxe", a spus Raicu.

Legat de modernizarea centrului istoric, el a declarat că aufost finalizate 65% din lucrările implicate de proiectul-pilot,care cuprinde reabilitarea a 16 străzi, în vara anului viitorurmând a fi finalizat acest proiect. Viceprimarul a mai susţinut căîn cursul anului viitor urmează să se semneze parteneriate pentruconstruirea a 11 parcări subterane, deşi acestea au fost anunţateşi în urmă cu mai mult de cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO