Eveniment

Ofiterii din armata si interne iau peste 80% din pensiile speciale. Cum comentati?

Ofiterii din armata si interne iau peste 80% din pensiile speciale
07.10.2009, 23:16 9424

Doar cei aproximativ 140.000 de pensionari de la serviciilesecrete, Interne si Aparare costa statul aproximativ 1 mld. euro pean.

Principalii beneficiari de pensii speciale sunt fostii angajatidin structurile ministerelor de Interne si de Aparare, precum sicei din serviciile speciale (SRI, SIE sau SPP), numarul acestoraajungand la aproximativ 140.000 de oameni, potrivit unor informatiifurnizate ZF anterior de cele doua ministere. Salariatii din acestestructuri nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia destat si nu isi primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prinalocari de la bugetul de stat catre ministerele respective.

Una din prevederile legii unice a pensiilor pe care guvernulvrea sa isi asume raspunderea este recalcularea pensiilor specialein termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativsi includerea in sistemul public a pensiilor speciale. In total,numarul pensiilor speciale in plata ajunge la aproximativ200.000.

Pe langa fostii angajati de la Interne si Aparare, pensiispeciale mai primesc si parlamentarii, diplomatii, magistratii siunii angajati din aviatia civila. Diferenta este ca pentru platapensiilor acestor categorii o parte din bani vin de la sistemulpublic de pensii, diferenta fiind acoperita de la bugetul destat.

"Singurele categorii care vor fi afectate negativ de lege suntbeneficiarii pensiilor de serviciu (pensii speciale - n.r.). Deasemenea, vor fi inasprite sanctiunile pentru cei care se inscriupentru pensionare anticipata", spune Mihaela Arteni, secretargeneral in Ministerul Muncii.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Mihai Seitan a declaratanterior ca pensiile speciale urmeaza sa fie recalculate si, inmedie, cele care au peste 10.000 - 15.000 de lei vor ajunge la unnivel de 40-50 la suta, in functie de contributivitate, a mai spusSeitan.

La nivelul anului trecut, pensia medie in cadrul structurilordin Ministerul Apararii era de 1.493 de lei (355 de euro), in timpce fostii angajati de la Interne incasau o pensie lunara medie de1.440 de lei (342 de euro).

In consecinta, potrivit unui calcul ZF, statul cheltuie anualaproximativ un miliard de euro doar pentru plata pensiilorspeciale. Prin reducerile care ar urma sa fie operate prin legeapensiilor, cel putin cateva sute de milioane de euro vor fieconomisiti la buget.

Pensia speciala medie a judecatorilor si a procurorilor(aproximativ 2.500 de persoane) este in prezent de 8.000 de lei(2.400 de euro), potrivit unor informatii din piata, iar cele maimari pensii ajung pana la 20.000 - 30.000 de lei (4.800 - 7.200 deeuro). Pensia medie este in prezent de 714 lei (170 de euro).

Seitan a mai spus ca, potrivit proiectului de lege, pensiile sevor calcula in functie de contributia fiecarui salariat si devaloarea punctului de pensie la vremea respectiva.

El a mai spus ca proiectul de lege vizeaza si pensiile aflate inplata, iar toate pensiile speciale vor fi recalculate astfel incatsa revina "in zona de contributivitate", astfel incat acestea sa seincadreze in principiile legii si sa nu mai existe diferente atatde mari intre pensiile din acelasi sistem si intre pensii ingeneral.

Intrebat daca nu este ilegal sa schimbi un drept castigat,Mihail Seitan a explicat ca dreptul castigat este de fapt dreptulla pensie, pe care nimeni nu il poate lua, insa cuantumul pensieiinseamna altceva.

Ministrul interimar al muncii, Gheorghe Pogea, a declarat calegea unica a pensiilor ar avea efect pozitiv privind reducereacheltuielilor cu 3,7 mld. lei in 2010 si peste 23 mld. lei in 2020.O parte din bani ar urma sa vina si din includerea in sistemul depensii a celor care realizeaza venituri din profesii liberale."Reforma pensiilor promite economii substantiale la bugetul depensii. Desi nu va trece bugetul pe plus, va taia din deficitulestimat pentru acest an la 6 miliarde de lei", spune Mihai Bobocea,secretar al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat dinRomania (APAPR).

Ce prevede legea unica a pensiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO