Eveniment

Olanda urmează să dubleze locurile destinate solicitanţilor de azil

Olanda urmează să dubleze locurile destinate...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

28.11.2015, 12:58 133

În contextul în care Europa se confruntă cu cel mai mare aflux de migranţi de la al Doilea Război Mondial încoace, Guvernul olandez deblochează, de asemenea, fonduri suplimentare în valoare de 350 de milioane de euro, anul acesta, pentru a face faţă acestei provocări.

Un număr suplimentar de 42.500 de spaţii urmează să fie create pentru solicitanţi de azil care urmează să sosească în ţară, dintre care doar 10.000 vor fi disponibile în următoarele trei-şase luni.

"Având în vedere cât de mulţi oameni vin, este inevitabil ca aceasta să fie doar o primire modestă", a declarat vineri pentru presă premierul Mark Rutte.

Alte 24.000 de locuri urmează să fie create pentru persoane ale căror solicitări de azil au fost deja aprobate.

Sute de mii de persoane, care fug din calea războiului şi sărăciei, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, au ajuns pe ţărmurile Europei în ultimele luni.

Aproximativ 46.000 de persoane sunt deja cazate în adăposturi pentru solicitanţi de azil în Olanda, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

Însă aproximativ 16.000 dintre ele au obţinut deja azil, iar în prezent aşteaptă să fie recazate.

În total, aproximativ 60.000 de refugiaţi sunt aşteptaţi să sosească în ţară până la sfârşitul acestui an.

"Guvernul şi autorităţile locale au ajuns la un acord în înfruntarea problemelor cu cazarea, educaţia şi integrarea legate de afluxul de solicitanţi de azil în Olanda", a anunţat Guvernul într-un comunicat.

Problema imigraţiei a creat disensiuni puternice în Olanda, în ultimele luni, în pofida cunoscutei atitudini tolerante a olandezilor şi unei societăţi multiculturale.

Dezbateri la nivel local şi naţioal cu privire la gestionarea crizei sunt tensionate şi puternic încărcate emoţional, marcate de insulte şi ameninţări.

Profitând de valul de nemulţumire, Partidul Libertăţii (PVV, antimigrare) al lui Geert Wilders a atins în ultimele săptămâni, potrivit unor sondaje, niveluri-record de popularitate.

Membrii coaliţiei liberal-laburiste aflate la guvernare au puncte de vedere foarte divergente cu privire la modul de gestionare a crizei, dar doresc să se asigure că ţara nu este percepută că-i primeşte prea uşor pe cei care-i traversează frontierele.

"Este necesar să oprim valul de migranţi care vine în Europa. Nu putem continua la nivelul actual", declara săptămâna aceasta pentru presă Rutte.

"Prima etapă este să ne asigurăm că frontierele sunt controlate", a declarat el joi seara, citat de Financial Times.

"Aşa cum ştim cu toţii de la Imperiul roman, imperiile mari se prăbuşesc dacă frontierele nu sunt bine protejate", a adăugat premierul olandez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO