Eveniment

Olimpicii României, între „Vreau să studiez la Harvard, MIT şi Stanford“ şi „Rămân în ţară ca să schimb ceva“

Ştefan Spătaru

Autor: Corina Mirea

06.07.2015, 00:03 623

Un număr de 15 liceeni şi proaspăt absolvenţi ai clasei a XII-a vor participa în lunile iulie şi august la olim­pia­dele internaţionale de matematică, informatică şi fizică în India, Thailanda şi Kazahstan pentru a încerca să obţină Româ­niei o medalie la cele mai dificile „competiţii de inte­li­genţă“ din lume. Unii dintre ei abia intră în circuitul concur­su­rilor internaţionale, iar alţii, olimpici cu „vechime“, deja îşi fac bagajele pentru facultate. Ce planuri de carieră au cei mai inteligenţi copii ai României?

„Voi merge să studiez la Harvard, nu ştiu încă pe ce anu­me mă voi specializa, pentru că aş vrea să încerc să mă pre­gătesc şi la economie, şi la matematică, dar şi la statistică, iar apoi voi vedea care discipli­nă îmi place mai mult şi dacă vreau să rămân în cercetare sau să fac altceva. Am fost ad­mis deja acolo. Am ales să stu­diez afară şi la Harvard pen­tru că acolo simt că există mai multe oportunităţi pentru mi­ne, şi de studiu, dar şi pen­tru o carieră profesio­nală“, spune Ştefan Spătaru, 19 ani, un proaspăt absolvent de liceu şcolit în Bucureşti, dar originar din Alexandria.

El este unul dintre cei şa­se olimpici din lotul Româ­niei de matematică şi este, de alt­fel, unul dintre tinerii cu „vechime“ la concursuri internaţio­na­le. De-a lungul timpului, Ştefan a obţinut o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică din 2012, iar la aceeaşi competiţie a luat argint în 2013 şi aur anul trecut. De asemenea, tot în 2014 el a câştigat medalia de aur şi la Olim­piada Balcanică de Matematică, obţinând punctaj maxim.

„Mi-au plăcut cifrele dintotdeauna. Ştiu că mergeam cu ai mei la restaurant şi îmi plăcea modul în care ospătarii făceau calcule, eram fascinat de lucrul acesta. Încet, încet, am început să fac şi eu, iar participarea la concursuri de matematică a venit natural“, explică tânărul de 19 ani, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (prima instituţie educaţională înfiinţată în România de turcii care deţin în prezent reţeaua de învăţământ Lumina).

El mai susţine că este greu de spus dacă, în cazul în care sistemul de învăţământ de la noi ar fi fost altfel sau ar fi semănat cu cel de afară, rezultatele lui ar fi fost mai bune, pentru că în România se „face şcoală serios“. Totuşi, Ştefan Spătaru crede că există o legătură între situaţia economică a unei ţări şi rezultatele din educaţie.

Chiar şi oamenii din mediul de business atrag atenţia asupra faptului că tinerii din România nu au condiţii suficient de bune pentru a atinge performanţa şi că singuri, prin muncă, ajung la acest nivel.

„Este o generaţie care are infinite posibilităţi şi trebuie să fim foarte atenţi la modul în care avem grijă de ei, la modul în care le oferim infastructura necesară pentru a atinge ultra­per­formanţă. Altfel, rămâ­nem fără ei, pleacă la studii în afară. Sigur, aş vrea că fiecare copil care are un asemenea nivel să meargă să studieze în străinătate, dar să se întoarcă apoi în România, unde să găsească un mediu în care pot să construiască ceva. Iar noi să le finanţăm aceste con­struc­ţii“, spune Ionuţ Stani­mir, directorul de comunicare al BCR, instituţie de creditare care sponsorizează participările loturilor de olim­pici la matematică, informa­tică şi fizică la competiţiile din străinătate. Pe lângă BCR, retailerul online eMAG a dezvoltat în ultimii trei ani mai multe centre de pregătire pentru tinerii care au potenţial de a face performanţă în educaţie, unde sunt instruiţi şi olimpicii loturilor României.

Sunt însă şi tineri olimpici care susţin că nu au luat în calcul plecarea la studii în străinătate pentru că simt că şi în România pot învăţa la fel de bine şi, în plus, vor să schimbe România.

„Am ales să merg la facultate în România pentru că simt că şi aici pot învăţa la fel de bine şi pentru că sunt parte dintr-un grup informal, alături de alţi colegi din lot, care vrea să schimbe ceva în ţară. Am vrea să facem un start-up al nostru, împreună cu profesorul care ne-a pregătit, deja lucrăm la asta. Vrem să investim în educaţie pentru că este cea mai bună zonă în care poţi investi ca o ţară să se dezvolte. Sigur, rezultatele nu se văd imediat, orice schimbare în sistemul de educaţie necesită timp, dar trebuie să începem de undeva“, susţine Alexandru Velea, absolvent al Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu“ din Cluj şi olimpic al lotului de infor­matică al României.

El va începe din toamnă facultatea la Universitatea din Bucureşti.

Printre olimpicii României la matematică, informatică şi fizică ce vor participa la competiţiile internaţionale de anul acesta din India, Thailana şi Kazakhstan se numără şi absolvenţi de liceu care au ales să studieze la universităţi de renume din afară cum ar fi Stanford sau Massachusetts Intitute of Technology (MIT), dar şi elevi de clasa a zecea, spre exemplu, care abia îşi fac debutul la olimpiadele internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO