Eveniment

Oltchim concediază 10% din angajaţi

Oltchim concediază 10% din angajaţi

Autor: Radu Bostan

11.09.2015, 00:05 298
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), aflat în insolvenţă din 2013, va disponibiliza 225 de angajaţi, aproape 10% din numărul total de salariaţi, pentru a-şi reduce cheltuielile salariale în linie cu planul de reorganizare. Jumătate din angajaţi vor pleca de la divizia petrochimică din Piteşti, închisă din 2010.

Administratorii combinatului estimau iniţial că va fi necesară disponibilizarea a 500 de salariaţi pentru ca, împreună cu îmbunătăţirea randamentelor instalaţiilor, să obţină o diminuarea a cheltuielilor operaţionale fixe cu 450.000 euro pe lună.

„Rezultatele economice pozitive înregistrate de Oltchim SA în primul semestru, precum şi investiţiile realizate din surse proprii în îmbunătăţirea eficienţei instalaţiilor de producţie au condus la o reducere a numărului de angajaţi cu 225 de persoane, faţă de un număr de cca. 500 de disponibilizaţi estimat iniţial, ceea ce implică o economie cu cheltuielile salariale lunare de 968.000 lei“, au arătat administratorii companiei.

Oltchim a obţinut o cifră de afaceri de 364 milioane de lei în primul semestru din acest an, cu 35% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Combinatul a trecut pe profit operaţional, încheind semestrul cu EBITDA de 24,4 milioane de lei, faţă de pierderi operaţionale de 65,7 milioane de lei în prima jumătate din 2014.

Din cei 225 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, un număr de 114 vor pleca de la Divizia Petrochimică Bradu, care în 2014 avea 229 de angajaţi. Această divizie a Oltchim este situată pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti şi a fost plasată în conservare în 2010, când rafinăria a fost declarată nerentabilă şi închisă de către proprietarul său, OMV Petrom.

Încercările Oltchim şi ale statului de a cumpăra platforma Piteşti de la Petrom au eşuat, iar compania petrolieră intenţionează să demoleze rafinăria şi să construiască în loc un depozit de produse petroliere.

Administratorii Oltchim precizează că au în vedere o „echilibrare eficientă“ a personalului auxiliar (TESA) cu cel productiv şi că un număr foarte redus de angajaţi direct productivi vor fi disponibilizaţi. Dintr-un total de 2.239 de angajaţi la 31 decembrie, o treime era personal TESA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO