Eveniment

Omul care stă în spatele „miracolului economic“ polonez vine la Gala ZF

Jacek Rostowski. AFP/Mediafax Foto

Jacek Rostowski. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

20.11.2014, 00:07 120

Ediţia de anul acesta a Galei ZF îl va aduce în faţa publicului de business ca invitat special pe Jacek Rostowski, ministru de finanţe al Poloniei între 2007 şi 2013 şi coarhitectul politicilor economice şi financiare care au făcut din Polonia singura ţară din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei mondiale şi a celei din zona euro.

Invitaţia vine în condiţiile în care ZF şi-a propus să mobilizeze antreprenorii, economiştii, specialiştii în fiscalitate şi bancherii pentru a ajuta la refacerea încrederii în economia românească şi la elaborarea unui plan prin care România să ajungă mai repede din urmă economiile occidentale. Iar încrederea în instituţiile şi politicile statului, dar şi reformele implementate din timp, par să fie, după explicaţiile lui Rostowski, cheia succesului economiei poloneze.

În 2010, Financial Times l-a desemnat pe Rostowski al doilea cel mai bun ministru de finanţe din UE, într-un top care cuprinde cele mai mari 19 economii, după omologul german, şi totodată mentorul cancelarului Angela Merkel, Wolfgang Schaeuble. În 2011 şi 2012 polonezul s-a clasat pe locul trei. În timpul mandatelor lui Rostowski, când criza a fost mai intensă, contrar trendului european, Varşovia a tă­iat cheltuielile bugetare pentru a recâştiga încrederea investitorilor. Guvernul a susţinut însă IMM-urile şi a îmbună­tăţit rapid absorbţia fondurilor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO