Eveniment

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la 1 an şi şase luni de închisoare

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la 1 an şi şase luni de închisoare, în dosarul Apostu

Autor: Catalin Lupasteanu - Mediafax

26.04.2012, 12:03 5364

UPDATE: Ilie Carabulea a demisionat de la conducerea Băncii Carpatica

Pedeapsa fostului şef al Parchetului Judecăriei Sibiu, Florin Apostu, a fost majorată de magistraţii instanţei supreme de la trei la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar omul de afaceri Ilie Carabulea a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu executare.

Instanţa supremă a admis, joi, recursul făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva achitărilor dictate în acest caz de instanţele inferioare şi a stabilit ca fostul prim-procuror al Parchetului Judecăriei Sibiu să execute cinci ani de închisoare pentru mai multe fapte de luare de mită.

Alături de acesta au mai fost condamnaţi la pedepse cu executare Tiberiu Narcis Popescu, care a primit doi ani şi şase luni de închisoare, Ilie Carabulea, un an şi şase luni, Sebastian Dumitru Cîrstea şi Mihaela Izabela Cîrstea, câte un an şi două luni de închisoare.

Nicolae Boţa a fost achitat de magistraţii instanţei supreme, acestuia fiindu-i aplicată o amendă administrativă de o mie de lei.

Decizia a fost luată în majoritate, adică doar doi dintre judecătorii completului au decis că inculpaţii din acest dosar trebuie condamnaţi. Opinia separată a celui de-al treilea magistrat prevede achitări în cazul lui Florin Apostu privind fapta cu autoturismele luate în leasing şi pentru alte patru fapte privind declaraţiile de avere.

Decizia de joi a instanţei supreme este definitivă.

În 15 aprilie 2011, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sibiu, Florin Nicuşor Apostu, fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Constanţa.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa l-au condamnat pe ofiţerul SRI Tiberiu Popescu la un an şi opt luni de închisoare cu executare. De asemenea, Mihaela Izabela Cârstea, Sebastian Dumitru Cârstea, Nicolae Boţa au fost condamnaţi la un an şi două luni de închisoare, iar Ilie Carabulea, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, în luna decembrie 2010, pe Florin Nicuşor Apostu, Tiberiu Narcis Popescu, ofiţer activ în cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, Ilie Carabulea, asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, Sebastian Dumitru Cârstea, director la Liceul Carol I din Sibiu, Mihaela Izabela Cârstea şi Nicolae Boţa.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

În perioada 2006 - octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib condus de Ilie Carabulea. Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi, se arată în rechizitoriu.

În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării acestor autoturisme, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.

În 5 august 2010, Florin Apostu, în calitatea sa de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a primit de la Tiberiu Popescu un plic cu 400 de euro şi ulterior suma de 1.500 lei în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal vizând cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, susţineau procurorii în rechizitoriu.

În acest sens, Apostu a sustras din dosar două declaraţii, le-a dat lui Popescu pentru a fi distruse, iar ulterior a ataşat la dosar alte două declaraţii scrise de soţii Sebastian Dumitru şi Mihaela Izabela Cârstea după dictarea lui Popescu şi potrivit îndrumărilor lui Apostu. În plus, Apostu a menţionat în fals pe cele două declaraţii că au fost date în luna ianuarie 2010 în faţa unui agent de poliţie, punând ştampila Parchetului pe care îl conducea. De asemenea, soţii Cârstea s-au implicat şi în procurarea sumelor de bani remise lui Apostu, releva rechizitoriul citat.

În 27 septembrie 2010, Apostu a acceptat să primească de la Popescu o sumă de bani pentru a soluţiona favorabil un dosar penal în care o persoană era cercetată pentru ucidere din culpă. Cuantumul sumei de bani urma a fi comunicat după studierea dosarului respectiv.

În perioada septembrie - octombrie 2010, Apostu, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu Popescu, a stabilit să întocmească unei persoane un dosar penal, în mod fictiv, în scopul de a o determina să achite unui prieten al ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu fusese supusă executării silite. Cei doi inculpaţi au stabilit ca, după plata datoriei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20 la sută din valoarea sumei recuperate.

De asemenea, în perioada august - septembrie 2010, Apostu a primit de la două persoane produse alimentare şi a solicitat de la o altă persoană suma de 2.000 de euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale privind infracţiuni rutiere. În aceeaşi perioadă, inculpatul a primit băuturi alcoolice de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile acestei persoane într-un dosar civil.

În data de 30 septembrie 2010, în timp ce se afla în biroul său, Apostu i-a indicat unei persoane declaraţiile şi apărările pe care trebuia să le susţină la Poliţia Sibiu pentru a scăpa de orice sancţiuni penale, în condiţiile în care era cercetat pentru conducerea unui autovehicul având în sânge o alcoolemie peste limita legală.

În plus, în cursul lunii octombrie 2010, Apostu a primit de la Nicolae Boţa o sumă de bani în valută, lăsându-l să creadă că va soluţiona în mod favorabil un dosar penal în care soţia lui Boţa era cercetată pentru infracţiunea de înşelăciune. În acest sens, i-a cerut poliţistului care instrumenta dosarul să-i înainteze dosarul cu o propunere de netrimitere în judecată.

De asemenea, Apostu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori, iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare, se arăta în rechizitoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO