Eveniment

Operatorii de spitale şi clinici private: Piaţa creşte şi se anunţă noi investiţii, dar în ţară, spre deosebire de Bucureşti, „lucrurile sunt dure“

Operatorii de spitale şi clinici private: Piaţa creşte şi se anunţă noi investiţii, dar în ţară, spre deosebire de Bucureşti, „lucrurile sunt dure“

Operatorii de spitale şi clinici private

Autor: Ioana David

12.10.2012, 00:08 2751

Opt spitale private au fost deschise anul trecut în urma unor investiţii de peste 130 mil. euro, pro­iectele noi au continuat cu trei deschideri anul acesta, iar până la finalul lui 2012 şi în continuare cel puţin şapte proiecte pot fi identificate din datele făcute publice de jucători.

Anul acesta, cei care au ajuns la final cu proiecte sunt Medicover (un spital de 122 de paturi care a necesitat investiţii de circa 20 mil. euro), Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov (o investiţie de aproximativ 24 mil. euro pentru bolnavii de cancer) şi Regina Maria (o investiţie de 7 mil. euro în Spitalul Băneasa care are 100 de paturi; spitalul este specializat pe obstetrică - ginecologie şi pediatrie).

Investitorii fără know-how au probleme

Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria, spunea recent la evenimentul ZF PHARMA Summit că în ţară, spre deosebire de Bucureşti, lucrurile sunt dure pentru investitori şi că mulţi dintre ei nu au know-how şi au investit pentru că "au citit în ziare despre boom-ul din piaţă". Chreih mai spunea că unii dintre aceşti investitori au ajuns la concluzia că este "extrem de dificil" să gestionezi acest sector şi un spital.

Tot despre sustenabilitate a vorbit şi Bogdan Pană, directorul executiv al Medicover, care a afirmat că România este încă atractivă pentru investiţii datorită potenţialului de creştere însă "marea problemă" este dacă aceste investiţii vor fi sustenabile financiar pe o piaţă atât de instabilă, fără predic­tibilitate.

Printre companiile care au anunţat continuarea investiţiilor se numără MedLife, care a primit aprobările pentru un spital de urgenţă (situat vizavi de Spitalul de Urgenţă Floreasca - de stat). Investiţia minimă va fi de 15 mil. euro, iar echipa medicală va fi compusă din cel puţin 75 de medici, iar personalul medical adiacent va fi de trei ori mai mare. Spitalul va avea 180 de paturi.

Braşov, al doilea pol de interes după Bucureşti

Deschiderea din acest an la Braşov a Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic a readus în prim-plan acest oraş, care poate fi considerat al doilea din punctul de vedere al dezvoltării sectorului privat după Bucureşti. Centrul din Braşov este deţinut de Gheorghe Duţu, Sorin Grigorescu, Raluca Butuza, Răzvan Tudose şi Radu Pintea.

Mihai Ciochinaru, directorul me­dical al centrului, spune că pentru deschidere 50% din medici au fost recutaţi locali, însă partea mai delicată a vizat personalul mediu.

Încă de anul trecut, Braşovul a intrat în atenţia operatorilor privaţi, în condiţiile în care MedLife a investit peste 10 mil. euro în deschiderea unui spital privat cu 60 de paturi şi în achiziţia clinicii Eva, care potrivit companiei este cea mai mare maternitate din regiune.

În Braşov, MedLife se mai întâlneşte cu spitalul firmei Icco, dar şi cu Spitalul Sf. Constantin. Firma care operează spitalul Sf. Constantin, Teo Health, este deţinută de Mihai Miron, Firu Floriean (fost vicepreşedinte al SIF Transilvania) şi Teodorescu Constantin. Spitalul Sf. Constantin face parte dintr-un campus medical, o parte din acest campus fiind dezvoltată în parteneriat cu operatorul de servicii medicale private Regina Maria, controlat de fondul de investiţii Advent Interna­ţional. Tot la Braşov operează şi clinicile Hiperdia (specializate pe imagistică), clinica Medo, dar şi Medicover are o unitate de mai mici dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO