Eveniment

Opinie-bombă despre Fondul Proprietatea: Este o instituţie fără sens pentru că despăgubirile pot fluctua la cotarea acţiunilor

Opinie-bombă despre Fondul Proprietatea: Este o instituţie fără sens pentru că despăgubirile pot fluctua la cotarea acţiunilor

Autor: Roxana Pricop

05.09.2010, 23:57 103
Cu ce preţ se va tranzacţiona Fondul Proprietatea pe Bursă este celmai fierbinte subiect al momentului pentru că de valoareaacţiunilor atârnă despăgubirile a zeci de mii de foşti proprietari.Un avocat emite pentru prima oară ipoteza că foştii proprietari vorputea acţiona statul în instanţă dacă valoarea acţiunilor pe Bursăva fi sub valoarea nominală de un leu.
Această ipoteză subminează însuşi scopul pentru care a fostcreat Fondul Proprietatea în condiţiile în care obligaţia statuluiromân este în primul rând despă gubi rea foştilor proprietarideposedaţi abuziv de regimul comunist.

Încă de la înfiinţare Fondul Proprietatea a încălcat Constituţia şiConvenţia pentru Drepturile Omului. Nu este legal să dai unor foştiproprietari acţiuni, care azi pot fi un leu şi mâine-o sută, încontul unor imobile naţionalizate. Preţul unei acţiuni este ca oloterie, iar acţionarii Fondului au primit de fapt bilete deloterie. Dacă preţul de tranzacţionare pe Bursă va fi de sub unleu, foştii proprietari pot merge în instanţă pentru a obţinediferenţa de despăgubiri. Teoretic, şi cei care şi-au vândutacţiunile pe preţuri de nimic înainte ca Fondul să se listeze îşipot recupera, după listare, restul de despăgubiri în instanţă", aspus avocatul Gheorghe Piperea, profesor în drept comercial.
Prin înfiinţarea Fondului în 2005, statul român a vrut sădemareze un amplu proces de despăgubire a persoanelor ale cărorpro­prie­tăţi au fost confiscate de regimul comunist. Proiectambiţios pentru Guvernul Tăriceanu şi unic în regiune, FondulPro­prietatea s-a născut fără ca fondatorii să aibă vreo idee clarădespre valoarea şi nu­mă­rul imobilelor/terenurilor naţiona­li­zateşi pe care statul s-a angajat să le despă­gu­bească.
În cei cinci ani de funcţionare, Fondul Pro­prietatea s-atransformat dintr-un ve­hi­cul de despăgubiri într-un vehicul dein­ves­tiţii şi speculaţii, devenind un mijloc la care au avutacces persoane influente aflate la putere şi care cunoşteauintenţiile statului român cu privire la situaţia Fondului. Astfelcă în ultimii ani au intrat în acţionariatul Fon­dului de la oamenipolitici (Ionuţ Popescu - actualul director general al Fon­dului)până la investitori în imobiliare. În ultimii ani, FondulProprietatea a devenit un subiect fierbinte de investiţii pentruapro­piaţii puterii.
Mai mult, desemnarea managementului Fondului a fost tot timpul unloc de mani­festare a intereselor politice, partidul aflat lagu­vernare numindu-şi reprezentanţii în con­ducere chiar dacă uniidintre aceştia nu au competenţele necesare. În opinia avo­catuluiPiperea, investitori care au cumpărat acţiuni la 0,15 lei/titlu,aceste persoane s-au interpus între foştii proprietari care trebuiadespă­gu­biţi şi statul român care trebuia să plăteascădespăgubirile. Cum s-a întâmplat şi în situaţia retrocedărilor decase şi terenuri de la începutul anilor 2000, când proprietariişi-au vândut terenurile unor intermediari înainte de a a le firetrocedate. Intermediarii au reuşit apoi să le vândă la preţuriuriaşe.
"Nu ştiu în ce măsură te poţi considera norocos că eşti acţionar laFondul Pro­prietatea. Acţiunile aruncate de statul ro­mân în piaţăîn ultimii cinci ani, care nu sunt altceva decât hârtii fărăvaloare, nu au făcut decât să încurajeze specula", a spus JohnChrissoveloni, moştenitorul unei mari familii de bancheri dinperioada interbelică şi acţionar cu 17 milioane de titluri.

Drumul către Bursă este pavat cu buneintenţii

"În 2005, Fondul Proprietatea nu a fost gândit ca un vehiculdestinat exclusiv despăgubirilor, ci a fost creat şi pentru astimula economia şi privatizările com­paniilor de stat. Dacă atuncis-ar fi vândut direct pe Bursă toate participaţiile statului şi pecare acum le deţine Fondul pentru a face rost de bani dedespăgubiri, ar fi avut un impact de creştere al inflaţiei şi ar fidezechi­librat economia", a spus Nicolae Ivan, fon­datorulFondului.
Deşi încă din primul an de funcţionare al Fondului Curtea Europeanăpentru Drepturile Omului (CEDO) a constatat că acţiunileProprietatea, date ca despăgubiri foştilor proprietari de imobilenaţiona­lizate, sunt "incompatibile şi dispro­porţionate cuva­loarea bunului pierdut", statul român, prin intermediulAutorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), acontinuat să emită acţiuni la Fond.
De la începerea procesului de despăgubire, în 2006, foştiiproprietari au primit acţiuni FP din participaţia statului lavaloarea nominală de un leu (la 1 milion de lei despăgubiri - 1milion de acţiuni FP).
Până în prezent, statul a dat deja aproape 50% din acţiunile pecare le deţinea.
Alături de faptul că statul i-a făcut pe foştii proprietariacţionari la un "proiect de hârtie", din martie 2008 le-a permisacestora să îşi vândă acţiunile la preţuri mult sub va­loareaimobilelor naţionalizate făcând astfel din Fondul Proprietatea oafacere pentru spe­culanţi. Din martie 2008 s-au făcut tran­zacţiicu circa 35% din cele peste 13,7 mld. acţiuni ale Fondului.Posibilitatea de a tran­zacţiona titlurile, deşi Fondul nu esteîncă listat, amin­teşte de cuponiada de la înce­putul anilornouăzeci.
Persoane private alături de fonduri de investiţii au reuşit săintre în acţionariatul Fondului cumpărând la preţuri de "chilipir"de până la 10% din valoarea nominală de un leu, iar foştiiproprietari au acceptat să fie păgubiţi a doua oară vânzând multsub valoarea despăgubirilor cuvenite. Listarea la Bursă, promisă caimediată de fiecare din conducerile Fondului Proprietate, ar trebuisă aducă dreptate în rândul foştilor proprietari pentru că aceştiaîşi vor putea vinde acţiunile şi deci încasa despăgubirile pe opiaţă transparentă şi reglementată.
Acest eveniment ridică însă şi mai multe semne de întrebaredemonstrând fragilitatea proiectului Fondului Proprietatea. Ce seva întâmpla dacă preţul de tranzacţionare a acţiunilor va fi subvaloarea nominală de un leu, în condiţiile în care statul acalculat despăgubirile la o valoare nominală de un leu aacţiunii?
Avocatul Corin Trandafir, care re­prezintă interesele celor maimari acţionari privaţi ai Fondului - moştenitorii Malaxa şiAuschnit, este de părere că un preţ de tran­zac­ţionare sub valoarenominală nu va crea inechitate în rândul acţionarilor, care, dupălistare, îşi vor putea alege momentul şi preţul la care să vândăacţiunile.
KPMG: Fondul Proprietatea face
3,44 mld. euro
Pentru prima dată de la înfiinţare, acţionarii au o valoareoficială a Fondului Proprietatea calculată lunar la cerereaFondului de o firmă de audit. Potrivit firmei de consultanţă şiaudit KPMG, la finele lunii iulie, activele nete ale Fondului suntîn valoare de 14,64 mld. lei (3,44 mld. euro).
Valoarea activului net unitar este de 1,0283 pe acţiune, potrivitunui anunţ publicat pe site-ul oficial al Fondului. În anunţ nu seprecizează dacă cele două valori au fost certificate de cătredepozitarul Fondului - Bancpost.
Anunţul joacă un rol strategic având în vedere că astăzi, 6septembrie, urmează să fie aprobată listarea Fondului la Bursa dela Bucureşti şi aprobarea companiei britanice Franklin Templeton lacârma de administrator.

Ziua "Z" pentru Fondul Proprietatea

Acţionarii Fondului Proprietatea se întrunesc astăzi pentru alua trei decizii esenţiale pentru viitorul acestui pro­iect:predarea administrării fondului către grupul ame­rican FranklinTempleton, listarea la Bursă şi distribuirea de dividende dinprofitul anilor trecuţi.
Aceste decizii sunt aşteptate de mai mult de un an de acţionariiFondului şi sunt menite să deblocheze procesul de despăgubire afoştilor pro­prie­tari deposedaţi de regimul co­munist.
Americanii de la Franklin Templeton aşteaptă şi ei de peste un ansă preia adminis­trarea Fondului Proprietatea, o afacere de 14,6mld. lei (3,4 mld. euro), care le-ar aduce un co­mision anual depeste 13 mil. euro. Semnarea contractului cu Franklin Templeton afost amânată însă din cauza neînţe­legerilor la nivel politic, iaraceasta ar putea fi ultima ocazie pentru ca americanii să preiaadministrarea fondului.
Incertitudinile au planat însă inclusiv asupra desfăşurării AGA deastăzi, după ce ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fostremaniat săptămâna trecută din funcţie. Ministerul Finanţelor, caredeţine circa 50% din capitalul Fondului, este factorul de decizie,iar fără mandatul Finanţelor este greu de crezut că AGA va puteaavea loc. Reprezentanţii FP susţin însă că AGA se va desfăşuraconform programului.
La fel de aşteptată ca numirea celor de la Franklin Templeton caadministratori este şi decizia privind listarea la Bursă afondului, care va permite în sfârşit acţionarilor să-şi va­lorificeîn condiţii transparente titlurile primite ca des­pă­gu­bire saucumpărate ulterior de pe piaţă. O altă decizie importantă este ceaprivind distribuirea dividendelor, în valoare de 0,0816lei/acţiune.
Pe ordinea de zi se mai află şi propunerea privind răscumpărareaunui pachet de circa 10% din acţiunile proprii. Cele două deciziiar putea avea o influenţă pozitivă asupra acţiunilor pe termenscurt, însă ar subţia semnificativ lichidităţile fondului.
De asemenea, conducerea actuală va fi revocată, iar Consiliul deSupraveghere va fi înlocuit cu un Comitet al Reprezentanţilor, aicărui membri vor fi aleşi tot astăzi. Andrei Chirileasa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO