Eveniment

Oprescu promite amenzi pentru şoferii care parchează ilegal în centru, pentru a umple noile parcări subterane

Sorin Oprescu, primarul Capitalei. Mediafax Foto

Sorin Oprescu, primarul Capitalei. Mediafax Foto

Autor: Bogdan Alecu

03.07.2014, 00:06 16716

Primăria Capitalei reia planurile de construire de parcări noi şi vrea ca din toamnă să demareze lucrările la parcarea de la Edgar Quinet şi la cea de la intersecţia străzilor Tonitza şi Franceză, ambele fiind construite în parteneriat public-privat cu firma belgiană Interparking, care mai deţin parcarea de sub hotelul Intercontinental şi cea din pasajul Obor. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an Interparking a demarat procesul de modernizare şi consolidare a parcării de la Intercontinental, investiţie care se ridică la aproximativ 4 mil. euro.

„După finalizarea procesului de mo­dernizare a parcării de la Intercontinental vor începe lucrările şi la Edgar Quinet, parcare care va fi realizată în parteneriat public-privat. Aceasta va avea o capacitate de 370 de locuri şi va fi conectată pietonal cu parcarea de la Intercontinetal. Mai avem în plan parcarea de la intersecţia str. Tonitza - str. Franceză, cu o capacitate de peste 300 de locuri, iar în curtea din spatele spitalului Colţea, vom  construi o altă parcare destinată atât personalului medical, cât şi publicului. Urmează, tot în zona centrală, şi parcările de la Sala Palatului, Dorobanţilor şi Charles de Gaulle“, a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Parcarea de la Tonitza este într-o fază de atribuire a contractului de realizare, iar direcţia de investiţii a dorit accelerarea proiectului.

Având în vedere că parcarea de la Universitate cu 420 de locuri a costat 10 mil. euro fără TVA, potrivit estimărilor ZF, cel mai probabil cele două noi parcări vor necesita investiţii de circa 17 mil. euro, acestea fiind realizate de compania privată, în timp ce primăria va încasa anual redevenţe de la aceasta.

„Acum, că există alternativă, şi au la dispoziţie posibilităţi civilizate de parcare, şoferii trebuie să conştientizeze că nu mai au voie să îşi lase maşinile ilegal pe străzile din centrul oraşului. Reprezentanţii Poliţiei Locale îşi vor  intensifica acţiunile în ceea ce priveşte aplicarea contravenţiilor pentru parcările ilegale“, a subliniat primarul general.

Renovarea parcării de la Intercontinental şi anunţul legat de demararea construcţiilor pentru alte două vin însă la aproape doi ani de la inaugurarea parcării subterane de la Universitate, interval în care nu a fost demarat niciun proiect nou.

Parcarea de la Intercontinental a fost construită în 1969 şi era utilizată în mare parte ca garaj pentru maşinile instituţiilor statului şi mai puţin ca parcare publică. Din cele 1.000 de locuri de parcare, în prezent circa 600 sunt rezervate abonaţilor.

Ambele niveluri ale parcării de la Inter­continental erau şi până acum funcţionale, dar din cauza accesului dificil etajul era rezervat abonaţilor, iar subsolul era rezervat în prin­cipal vizitatorilor pentru parcare orară.

Lucrările s-au demarat la mijlocul lunii ianuarie pentru primul etaj, iar pentru etajul doi lucrările de modernizare vor începe în una maxim două săptămâni.

„Lucrările la parcare vor fi gata în toamnă, dar nu ştim exact când deoarece având în vedere structura învechită, apar mici probleme legate de consolidare, care sunt evidenţiate ca urmare a unor procese tehnologice. Dacă discutăm strict pe partea de construcţie, valoarea investiţiei este de circa 2,5 - 3 mil. euro, iar dacă luăm în calcul toate investiţiile, valoarea depăşeşte pragul de 3 mil. euro“, au spus reprezentanţii Interparking.

Potrivit Primăriei Generale centrul Bucureştiului oferă în prezent cu cele aproape 6.800 de locuri de parcare, dintre care 2.590 de locuri cu plată în parcări sub sau supraterane, mai mult decât oraşe precum Bruxelles (4.000), Viena (2.300) sau Barcelona (5.000).

Tarifele în parcările publice sunt fixate de Consiliul General şi nu pot depăşi valoarea de 3,5 lei pe oră. În prezent în parcarea de la Intercontinental o oră de parcare costă 2,5 lei.

 

Ce parcări sunt în Centru

- Universitate (subteran): 420 de locuri

- Intercontinental (subteran): 1.000 de locuri

- Unirea Shopping Center (suprateran): 900 de locuri

- Magazinul Cocor (suprateran): 270 de locuri

 

La ce parcări încep lucrările

- Str. Edgar Quinet (subteran): 370 de locuri

- Str. Franceză-str. Tonitza (subteran): 360 de locuri

- Spitalul Colţea (suprateran): 420 de locuri

Sursa: Primăria Capitalei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO