Eveniment

Optimismul autoritatilor este contrazis de realitate, ca in 2009. Guvernul aduce mai nou in discutie "crestere economica zero". Cum comentati?

Optimismul autoritatilor este contrazis de realitate, ca in 2009. Guvernul aduce in discutie "crestere economica zero". Cum comentati?
07.03.2010, 23:11 25

Romania avanseaza in anul economic 2010 pe acelasi ton optimistal autoritatilor ca in urma cu un an cand criza era negata, iarimprumutul record de 20 mld. euro de la FMI si UE era prezentatdrept o "centura de siguranta", insa nimeni nu spune de ce"pariurile" pierdute in 2009 ar avea de data aceasta sorti decastig.

Tot dupa modelul din 2009, discursurile linistitoare dinspreGuvern si BNR sunt intretaiate de semnale socante: presedinteleTraian Basescu invoca sperietoarea contractarii unui nou imprumutextern spre sfarsitul anului daca Executivul nu taie cheltuielile,in timp ce expertii Finantelor pregatesc pentru Bruxelles unscenariu de crestere economica zero fata de prognoza oficiala de1,3% din PIB.

Chiar trimestrul IV din 2009 ar fi trebuit sa consemnezerevenirea economiei pe plus, dar n-a fost sa fie, asa ca oficialiibancii centrale au mutat orizontul de asteptare spre trimestrul aldoilea din 2010, in timp ce Guvernul se arata sigur ca Romania iesedin recesiune in semestrul II. Acelasi tip de asteptari"incurajatoare" si "pariuri" cu realitatea ca in 2009, aceeasisaracie de argumente.

Dincolode discursurile pentru public, expertii guvernamentali iau incalcul un scenariu de crestere economica minima de 0,2%, fata deprognoza oficiala de plus 1,3%. Scenariul din programul anual deconvergenta care va fi trimis Comisiei Europene include ipotezaimposibilitatii de a creste semnificativ veniturile bugetare,ipoteza sustinuta din plin de caderea cu peste 13% a incasarilordin TVA in ianuarie fata de aceeasi luna din 2009. Adica si inprima luna din 2010 a continuat caderea consumului, iar fara consumeconomia nu poate iesi din recesiune.

Mai mult, expertii se plang ca deficitul bugetar nu va putea firedus conform intelegerii cu UE daca economia nu-si revine de-abinelea. Cu atat mai putin vor putea fi sustinu te investitiilepublice mult-promise.

La ce a folosit asa-zisul plan anticriza de circa 13 mld. euroadoptat de Guvernul Romaniei in urma cu un an? Verdictul dur il daBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), unuldintre participantii la pachetul financiar de 20 mld. euro pentruRomania: "Stimulentele pentru economie au fost mai degrabaimaginare decat reale; putine proiecte au fost pornite, iar efectulasupra cresterii economice a fost neglijabil".

Tot BERD spune azi ca, de fapt, valoarea finantarii contractatein 2009 - "centura de siguranta" - a reflectat "gravitateasituatiei economice si nevoile tarii".

Dupa cum multe dintre masurile de contracarare a crizeivanturate in 2009 au ramas pe hartie, nici restructurareasectorului public nu a avansat, ceea ce il face pe presedinteleTraian Basescu sa invoce pers pectiva socanta a contractarii unuinou im prumut extern spre sfarsitul anului pentru ca bugetulstatului sa poata face cheltuielilor legale.

"Sa ne imaginam ca Guvernul nu ar reusi sa impuna nistecheltuieli rezonabile de functionare a statului, in care intra sicheltuielile cu sporuri inventate si cheltuielile cu tot soiul deavantaje speciale si asa mai departe. Efectul ar fi ca la sfarsitulanului 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut ca sa putem saplatim toate facilitatile de care au beneficiat unele categorii inmod nejustificat", a declarat vineri Basescu, citat deMediafax.

Desi creditul privat continua caderea, guvernatorul BNR MugurIsarescu isi pastreaza un optimist imperturbabil, dupa ce anultrecut a insistat pana in luna mai cu "credinta personala" caeconomia Romaniei in cheie anul pe plus, si de fapt produsul internbrut a cazut cu peste 7%, intr-un context in care banca centralas-a temut sa reduca mai repede dobanda.

"Inflatia vine in jos, cresterea economica se va instala. Euraman optimist", a spus Isarescu saptamana trecuta.

Consilierul sau Adrian Vasilescu afirma anul trecut ca la BancaNationala s-a facut un pariu, iar guvernatorul era de parere ca in2009 nu vom avea recesiune. Probabil in tabara opusa era fostulviceguvernator Eugen Dijmarescu care estima in iunie 2009 caRomania va avea o recesiune in forma literei "L", in timp ceIsarescu a continuat sa sustina varianta recesiunii in "V".

Din pacate, experienta din 2009 a aratat limitele modelelor deprognoza folosite atat de BNR, cat si de analistii bancari sau deinstitutiile financiare internationale, credibilitatea abilitatilorde anticipare a evolutiilor din economie fiind compromisa.

De altfel, BERD remarca diferenta izbitoare de peste 13 puncteprocentuale intre prognoza initiala a FMI care vedea o crestereeconomica de 4,5% in Romania in 2009, pentru ca in octombrie 2009sa estimeze o cadere de 8,5%. Un ecart similar a aparut si intreprognozele succesive ale BERD, de la plus 3% la minus 8%.

Autoritatile romane au invocat de mai multe ori anul trecutesecul prognozelor FMI pentru a-si justifica propriile anticipatiicontrazise dramatic de realitate, fara a renunta insa la discursuldominant optimist.

Singurul care a balansat aceasta abordare a fost presedinteleTraian Basescu, care desi respingea diagnosticul de recesiune inmai 2009, ezita sa sustina ca iesim din criza si admitea gradulmare de nesiguranta al prognozelor economice, iar in toamna afirmaca fara banii de la FMI guvernul risca sa nu poata plati salariilesi pensiile.

Vineri, el a cerut din nou guvernului sa reduca cheltuielile cupersonalul pentru a nu fi nevoie de un nou im prumut extern.

"Va trebui sa ne dimensionam exigentele pe realitatile Romanieisi va trebui sa intelegem odata pentru totdeauna ca nu putemcheltui mai mult decat producem. Voi fi un sustinator al Guvernuluiin optimizarea cheltuielilor cu functionarea statului. Nu putem sane batatorim perspectiva de a imprumuta alti bani pentru perioada2011-2012, pentru ca sacrificam chiar dezvoltarea Romaniei", aconchis Basescu.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Mai 2009

Inca mai cred ca vom avea o recesiune in V (forma literei, n.red.) si ca am trecut de punctul de jos. In ciuda a ceea ce vedetila televizor, consumul este in continuare sustinut de salariilecare au crescut puternic in anii trecuti. Decelerarea s-amanifestat clar, dar eu spun ca anul are 4 trimestre si imi mentinpunctul de vedere ca vom avea o revenire. Personal cred ca revenimin teritoriul pozitiv.

Martie 2010

Apropo de PIB si inflatie, eu raman in continuare optimist.Probabil ca cifrele care vor aparea in urmatoarea perioada voratesta acest lucru. Nu vreau sa particip la aceasta ghiceala, acestsport national. Nu vreau sa iau parte la asemenea dezbateri.

Inflatia vine in jos, cresterea economica se va instala. Euraman optimist.

Traian Basescu, presedintele Romaniei

Martie 2009

Nu avem conditii care sa alerteze pe cineva ca ni se pune ocentura de salvare. Sunt cateva elemente in acordul cu UE si FMIcare nu sunt specifice unei tari care trebuie salvata. Romania nutrebuie sa creasca TVA, care ramane la 19%. Romania nu trebuie sarenunte la cota unica de 16%. Romania nu trebuie sa reducasalariile. Romania nu trebuie sa reduca pensiile.

Martie 2010

Sa ne imaginam ca Guvernul nu ar reusi sa impuna nistecheltuieli rezonabile de functionare a statului, in care intra sicheltuielile cu sporuri inventate si cheltuielile cu tot soiul deavantaje speciale si asa mai departe. Efectul ar fi ca la sfarsitulanului 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut ca sa putem saplatim toate facilitatile de care au beneficiat unele categorii inmod nejustificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO