Eveniment

În „oraşul corporatiştilor“, Barbu Văcărescu-Floreasca, 30.000 de angajaţi se sufocă zilnic să ajungă la muncă. „Între 8 şi 8.30 las trei metrouri să treacă din cauza aglomeraţiei pentru a ajunge la muncă“, spune un angajat din zonă

În „oraşul corporatiştilor“, Barbu...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.03.2016, 00:08 30880

În Barbu Văcărescu -Floreasca sunt peste 20 de clădiri de biro­uri cu o suprafaţă totală de 300.000 de metri pătraţi, iar în 2016 vor mai fi livrate încă 10 clădiri cu o suprafaţă totală de 100.000 mp.

Dezvoltarea clădirilor de birouri, dar şi proiectele rezidenţiale noi au trans­format zona Barbu Văcărescu-Flo­reasca într-un coşmar pentru cei peste 30.000 de de corporatişti care în­cearcă zilnic să ajungă la locurile de muncă.

Ţinând cont de proiectele aflate în dezvoltare şi de lipsa oricărei strategii la nive­lul autorităţilor locale de a descon­ges­tiona traficul din zonă, mersul la mun­că în această zonă are toate şansele ca pe termen scurt să se transforme în­tr-un fel de misiune imposibilă.

Cristian Calu este angajat la Oracle, companie care are sediul pe calea Flo­reas­ca, şi spune că traficul depinde foar­te mult de ora la care vine la serviciu, chiar dacă este vorba despre o diferenţă de maximum o oră. „Vorbeam cu un coleg care îmi spu­nea că într-o dimi­neaţă, între 8 şi 8:30, a lă­sat să treacă trei metrouri fără să se ur­ce în ele, pentru că era prea aglo­me­rat. Mi-a spus că are de gând să schimbe mijlo­cul de transport şi să vină cu ma­şi­na. Problema este că sunt multe pro­iec­te de birouri în lucru în zonă, aşa că aglo­meraţia va fi şi mai mare în viitor“, spune Cristian Calu.

Potrivit informaţiilor disponibile, clă­dirile de birouri din Bucureşti au ajuns să găzduiască peste 200.000 de an­ga­jaţi, prag care nu a mai fost atins nicio­dată până în T IV al anului trecut.

În topul aglomerării se află zonele Pi­pe­ra Sud (Dimitrie Pompeiu), cu pes­te 38.000 de corporatişti, şi Barbu Văcă­rescu-Floreasca, zonă care reuneşte pes­te 31.000 de angajaţi, acestea fiind, de altfel, singurele huburi de birouri în ca­re numărul de salariaţi depăşeşte nivelul de 30.000. 

„Ţinând cont de volumul livrărilor pen­tru anul acesta şi considerând ace­eaşi rată de neocupare înregistrată la finalul lui 2015, numărul de angajaţi din Bu­cureşti care lucrează în spaţii de bi­ro­uri moderne ar putea ajunge, la fi­na­lul anului 2016, la aproximativ 240.000“, a explicat Mihaela Gălăţanu, head of research în cadrul DTZ Echinox.

În prezent, în Barbu Văcărescu-Floreasca sunt concentraţi 295.000 de metri pătraţi, iar în Dimitrie Pompeiu 350.000 de metri pătraţi, rata de neocupare în fiecare dintre cele două zone fiind de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO