Eveniment

Orban: Centura de patru benzi a Capitalei, in 2010

Orban: Centura de patru benzi a Capitalei, in 2010

Ludovic Orban, ministrul transporturilor

19.11.2008, 20:52 181

Ministerul Transporturilor va semna saptamana viitoare contractele pentru constructia ultimului tronson din soseaua de centura a Capitalei, largirea acesteia la patru benzi urmand sa fie finalizata pana la finele anului 2010, a declarat ieri ministrul de resort Ludovic Orban.
"Saptamana viitoare vor fi semnate contractele cu firmele care au castigat licitatia si astfel se va completa proiectul de largire la patru benzi al centurii Capitalei", a declarat Orban.
Primul tronson, care va avea o lungime de 10,6 kilometri, va fi construit de consortiul Delta ACM93-Tehnologica Radion-SIRD-Pro Cons XXI, care a avut o oferta de 20,96 mil. euro (fara TVA), si are ca termen de executie o perioada de doi ani. Firmele Euroconstruct Trading, Romstrade si Consitrans au castigat licitatia pentru construirea celui de-al doilea tronson, cu un contract in valoare de 26,86 mil. euro.
Ultimul tronson al liniei de centura - care se desfasoara pe 10,5 kilomeri - va fi construit de firmele Straco Grup, SCT Bucuresti, Genesis International, OSJC Mostobud, OJSC Altcom si Expert Proiect, cu o durata a executiei tot de 2 ani.
"La sfarsitul anului 2010, Bucurestiul o sa aiba o centura cu patru benzi. Termenul de finalizare este de doi ani, insa voi cere reducerea termenului la un an si jumatate, pentru ca putem realiza exproprierile pe timpul iernii", a spus Orban.
Linia de centura Bucuresti Sud are o lungime de 33,1 kilometri si este amplasata intre autostrada Soarelui si autostrada Bucuresti-Pitesti.
Ministrul a participat ieri la deschiderea oficiala a tronsonului de metrou Grigorescu - Centura, la care lucrarile au inceput in 1989, iar la jumatatea anilor '90 au fost intrerupte. Investitia din 1989 si pana in prezent a fost de 145 mil. euro, din care 23 mil. euro au reprezentat un credit de la Banca Europeana de Investitii, restul sumei fiind asigurat de la bugetul de stat. Noua linie de metrou se desfasoara pe o lungime de 4,75 km si cuprinde 4 statii: Nicolae Grigorescu 2, 1 decembrie 1918, Policolor si Linia de centura.
Orban a apreciat ca, din 2009, reteaua de metrou va fi principalul beneficiar al proiectelor de investitii, in conditiile in care vor incepe lucrarile pentru magistrala 5, care va lega cartierul Drumul Taberei de Piata Universitatii. Investitiile pentru noua magistrala se ridica la aproximativ 318 milioane de euro, iar perioada estimata pentru finalizarea lucrarilor este de 6 ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO