Eveniment

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal, „rătăcită“ pe drumul spre Monitorul Oficial

Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor: Tichetele de masă vor fi taxate cu 16%, doar cu 16%, nu şi cu contribuţii, plătiţi de către angajat, la fel şi tichetele de vacanţă.

Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor: Tichetele de masă vor fi taxate cu 16%, doar cu 16%, nu şi cu contribuţii, plătiţi de către angajat, la fel şi tichetele de vacanţă.

24.06.2010, 23:45 54

Ordonanţa de urgenţă, a cărei aprobare în Guvern a fost anunţatămiercuri seară, nu apăruse însă până ieri după amiază. În schimb,au început să circule zvonuri privind reţinerea documentului pentrumodificări suplimentare.

Oricum Finanţele încalcă din nou principiul din Codul fiscalcare cere un termen minim de şase luni între momentul introduceriiunor modificări şi intrarea în vigoare a acestora, însă în cazul încare publicarea mai întârzie mult, vor stabili un nou record înmaterie de schimbare intempestivă a legislaţiei. Nu este primaezitare în schimbarea legislaţiei din partea Guvernului Boc.

Un precedent deosebit în materie a fost introducerea cotei unicede 16% de la 1 ianuarie 2005.

O noutate legislativă care stârneşte mult interes esteintroducerea impozitului de 16% pe contravaloarea tichetelor demasă.

Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat că tichetelede masă acordate de angajatori salariaţilor vor fi impozitate doarcu 16% aplicat la contravaloarea tichetelor, fără a fi percepute şicontribuţiile sociale, iar impozitul va fi plătit de către angajat.Acelaşi regim de taxare va fi aplicat în cazul tichetelor devacanţă.

Ministerul Finanţelor anunţase miercuri seară după şedinţa deguvern "includerea în veniturile salariale" a contravaloriitichetelor de masă, ceea ce sugera posibilitatea aplicării şi aCAS.

"Este foarte bine că nu se aplică CAS la contravaloareatichetelor de masă, pentru că altfel ar fi fost făcută inutilăexistenţa acestora. Aşa, doar cu impozitul de 16%, rămân cât de câtatractive pentru angajatori", comentează Mihaela Mitroi, partenerpe taxe la PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firmă deconsultanţă. Ea spune că extinderea cotei de impozit de 16%,inclusiv asupra tranzacţiilor pe bursă sau a dobânzilor bancare,era de aşteptat chiar de anul trecut

Cum vor fi impozitate veniturile PFA sau din drepturi deautor?

Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a anunţat după şedinţade guvern de miercuri introducerea obligativităţii de a achitacontribuţii sociale pentru persoanele fizice care obţin venituridin activităţi independente, însă modalitatea de calcul a rămasneclară. Vlădescu a precizat că aplicarea contribuţiilor va fiplafonată la o sumă reprezentând "cinci salarii medii brute pean".

O variantă a textului ordonanţei de urgenţă care circula ieridupă şedinţa de guvern arăta însă doar că "baza de calcul la carese aplică aceste contribuţii este limitată la cinci salarii mediibrute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat lafundamentare bugetului asigurărilor sociale de stat". Legeabugetului asigurărilor face referire la salariul mediu brutlunar.

Oricum, noul principiu este că "orice venituri de naturăprofesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cotade impozit pe venit" şi asupra acestora se datorează contribuţiileindividuale de asigurări sociale de stat, asigurări sociale desănătate şi asigurări de şomaj.

"Dacă încasaţi 100.000 de lei, să spunem, într-un an, ceea ceînseamnă circa 8.000 de lei pe lună, se scad 20.000 de lei (conformnoii deduceri de numai 20%), deci rămân 80.000 de lei, la 80.000 delei se aplică 16%, deci asta înseamnă, dacă nu greşesc 12.800, dupăcare salariul mediu să spunem că este 1.000, ca să facem un calculsimplu, la 10 salarii medii înseamnă 10.000, la 10.000 de lei seaplică 5,5%, pensia care cred că este 10% şi 0,25% şomajul, decicam 15-16%, deci mai plătiţi încă 1.600. În total, la un venit de100.000 se plătesc sub 15.000 de lei", a fost exemplul oferit deVlădescu.

Pe lângă modificarea Codului fiscal, Guvernul a hotărât miercurimajorarea capitalului Fondului de Garantare a Creditelor cu 46 mil.euro şi relaxarea condiţiilor în care IMM-urile pot accesa schemade ajutor de stat care le este dedicată.

Criterii relaxate la ajutorul de stat pentruIMM

IMM-urile se vor califica pentru obţinerea de finanţărinerambursabile de la Ministerul Finanţelor printr-o schemă deajutor de stat chiar şi pentru investiţii mai mici de 30 mil. euroşi prin care să fie create mai puţin de 300 de locuri de muncă,după cum a stabilit miercuri Guvernul.

Conform noilor reglementări, sunt definite trei categorii deproiecte de investiţii eligibile pentru a beneficia de ajutor destat:

  • investiţii între 10 şi 20 mil. euro, inclusiv, şi minimum 100de noi locuri de muncă;
  • investiţii între 20 - 30 mil. euro, inclusiv, şi minimum 200 denoi locuri de muncă;
  • investiţii care depăşesc 30 mil. euro şi minimum 300 de noilocuri de muncă.

Ministerul Finanţelor se aşteaptă ca în urma relaxăriicondiţiilor, IMM-urile să acceseze ajutoare de stat de circa 200mil. euro. Schema de ajutor de stat pentru IMM-uri este în derularepână în 2013 şi are alocat un buget de 1 mld. euro pe cinci ani.Măsurile de sprijin pentru firme acordate prin astfel de scheme nusunt supuse obligaţiei de notificare şi autorizare din parteaComisiei Europene.

Capitalul Fondului de Garantare a Creditelor va fi majorat cu 46mil. euro pentru întărirea capacităţii instituţiei de a garantacredite pentru IMM-uri. Guvernul estimează că astfel Fondul vaputea garanta finanţări bancare pentru proiecte de investiţii depână la 2 mld. euro, aşteptându-se ca peste 7.000 de firme mici săpoată beneficia de sprijin în accesarea de credite bancare înprincipal pentru cofinan ţarea de proiecte cu finanţare europeană,pentru care contractanţii au nevoie de prefinanţare saucofinanţare.

În condiţiile în care solicitările pentru credite Prima casă auscăzut abrupt din luna mai, Fondul de Garantare se poate concentrape acordarea de garanţii pentru IMM-urile care încearcă să obţinăfinanţare de la bănci. Bancherii se plâng însă că Fondul solicită odocumentaţie foarte stufoasă şi comisioane mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO