Eveniment

Organizaţia contabililor: Vârful crizei financiare nu a ajuns încă în România, ci va fi în 2012. Firmele pot să-şI regândească afacerile

Contabilii: Vârful crizei financiare nu a ajuns încă în România, ci va fi în 2012. Firmele trebuie să-şi regândească afacerile

Autor: Claudia Medrega

13.10.2011, 00:04 2114

Nivelul maxim al crizei financiare şi economice nu a ajuns încă în România, vârful urmând să fie înregistrat în 2012, însă este bine că ştim acest lucru înainte, iar firmele au posi­bilitatea să se re­orienteze şi să-şi re­gândească afacerile, con­sideră An­dreia Stan­­ciu, di­rector ACCA (organi­zaţia mondială a con­tabililor profe­sionişti) Europa de Sud-Est.

"Nu fac previziuni. Studiile organizaţiilor abilitate arată că sunt foarte multe aşteptări ca situaţia globală să devină din ce în ce mai dificilă în 2012-2013. Cred că vârful crizei încă nu a ajuns la noi, ci va fi în 2012. Suntem prudenţi şi este bine că putem şti acest lucru dinainte şi că firmele au posibilitatea să-şi regândească afacerile, să se reorganizeze ca eficienţă a costurilor şi ca nivel de servicii. Putem vedea şi partea plină a paharului - este cu siguranţă loc pentru inovare şi pentru întreprinzători curajoşi", a declarat Stanciu la o conferinţă pe tema IMM-urilor organizată de ACCA Ea anticipează că vor continua, cu siguranţă, falimentele, având în vedere că firmele nu mai fac profituri din cauza scăderii cererii, dar vorbitorii din cadrul eveni­men­tului atât din sectorul public, cât şi privat, nu s-au concentrat atât pe statisticile negative, cât pe facilităţile oferite în prezent IMM-urilor şi pe modalităţile de îm­bunătăţire a activită­ţilor în acest sector.

Stanciu a adus în discuţie studiul prezentat în cadrul conferinţei de Oana Dâscă, repre­zentant al Consiliului Naţional pentru Între­prinderi Private Mici şi Mijlocii din România, conform căruia mai mult de jumătate dintre companii consideră că vârful crizei va fi atins în 2012. Principalele probleme ale economiei sunt scăderea cererii interne (peste 60%), fiscali­tatea excesivă, birocraţia, gradul scăzut de acce­sib­ilitate a creditelor, conform răspunsurilor reprezentaţilor firmelor din România.

Autorităţile se aşteaptă ca şi alte companii să se retragă din România, de regulă filiale ale multinaţionalelor din industrie, în timp ce alte firme atrase în urma misiunilor economice evită să intre pe piaţa românească din cauza creşterii costurilor cu forţa de muncă, scăderii cererii interne sau a birocraţiei, după cum a declarat Christiana Leucuţă, director adjunct, Direcţia Generală Politici Industriale şi Mediu de Afaceri, Ministerul Economiei.

"Trebuie să ne aşteptăm practic la orice. Putem să fim surprinşi oricând de astfel de retrageri. De regulă, sunt filiale ale multi­naţionalelor. Din păcate, se retrag o parte din investitorii mari din industrie. Este adevărat că sunt şi domenii, cum ar fi retailul, în care marile companii de pe piaţă continuă să deschidă magazine, se extind", a răspuns reprezentanta Ministerului Economiei la întrebarea dacă vor mai fi retrageri de investitori străini după anunţul Nokia.

Ea a amintit că este necesară găsirea unor soluţii inovative pentru a atrage cât mai mulţi investitori şi a-i păstra în România.

Directorul ACCA Europa de Sud-Est a mai menţionat că domeniul care va cunoaşte un boom şi în România în anii următori este cel al serviciilor şi cel de outsourcing.

'"Se va dezvolta industria serviciilor. Firmele ar trebui să se orienteze către acest sector. Nu spun acum că producătorii ar trebui să facă această trecere, dar în perioada următoare chiar şi pentru ei într-o economie în care informaţia circulă atât de liber şi în care consumatorul este din ce în ce mai informat, "pachetul de servicii" care va însoţi un produs va fi aproape la fel de important ca produsul în sine", a adăugat Andreia Stanciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO