Eveniment

Organizatorii SIAB au incasat 5 mil. euro in zece zile

Organizatorii SIAB au incasat 5 mil. euro in zece zile
15.10.2007, 22:14 68

Vanzarile de bilete la SIAB s-au ridicat la peste 1,25 de milioane de euro, care, cumulate cu cei aproximativ 3,5 milioane de euro incasati din inchirierea standurilor expozantilor, duc suma incasata in acest an de organizatorii salonului auto la peste 4,75 milioane de euro, fara a lua in calcul incasarile de pe urma parcarii.
"Rezultatul financiar al celei de-a sasea editii a Salonului International Auto de la Bucuresti a fost similar cu cel al editiei precedente", a declarat Thierry Hesse, director in cadrul AMC APIA Expo, compania organizatoare a SIAB.
Organizatorii estimau inaintea inceperii SIAB o scadere a profitabilitatii evenimentului cu 10% in comparatie cu cel din 2005, din cauza majorarii costurilor aferente noii locatii cu pana la 30%.
Numarul vizitatorilor inregistrat pana in seara de dinaintea inchiderii salonului a fost de 220.000, ieri fiind asteptati inca circa 30.000. Costul mediu de inchiriere a unui stand in cadrul SIAB a fost cuprins intre 50 si 90 de euro pe metrul patrat, potrivit organizatorilor. Astfel, din inchirierea suprafetelor pentru standuri, incasarile
s-au ridicat la peste 3,5 mil. euro, aferent unei suprafete de inchiriat de 50.000 mp, potrivit unor calcule ZF.
Porsche Romania a detinut cea mai mare suprafata inchiriata, de aproximativ 3.000 mp, pretul de inchiriere fiind de 90 euro / mp, potrivit reprezentantilor companiei.
Standul BMW, a carui suprafata a fost de 800 mp, a implicat costuri de pana la 200.000 de euro, fara a lua in calcul costul chiriei.
"Costul necesar constructiei standurilor Porsche Romania a fost de 445 de euro pe metrul patrat", a declarat Brent Valmar, presedintele Porsche Romania, importatorul marcilor grupului VW-Audi si Porsche pe piata locala. Potrivit estimarilor ZF, costurile totale ale celor sase standuri ale Porsche Romania, respectiv chiria si costurile de constructie, au fost de aproximativ 1,6 mil. euro.
Majoritatea constructorilor au inregistrat o crestere importanta a vanzarilor in cadrul SIAB, de pana la 100%. Potrivit lui Cristian Oltean, director de marketing al General Motors Romania, cu trei zile inaintea inchiderii SIAB fusesera primite comenzi pentru 300 de modele Opel si 200 Chevrolet. In intervalul 4-12 octombrie, Porsche Romania a inregistrat comenzi pentru 606 autoturisme VW, 703 Skoda si 72 de modele Audi.
Reprezentantii companiei organizatoare au declarat ca editia viitoare a SIAB va fi organizata in cadrul Romexpo sau intr-un nou centru expozitional construit in actuala locatie a fostului Metro Otopeni.

Tariceanu sustine Ford in fata Comisiei Europene
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, daca va fi nevoie, va merge personal la Bruxelles pentru a pleda in favoarea Ford in fata Comisiei Europene. Declaratiile premierului vin dupa ce Comisia Europeana a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca va deschide o investigatie cu privire la privatizarea uzinei Automobile Craiova. "Ford nu poate astepta doi ani decizia Comisiei Europene. Sunt convins ca in momentul in care contractul va fi analizat cu atentie, Comisia va realiza ca regulile au fost respectate", a subliniat Tariceanu. Potrivit declaratiilor oficialilor Comisiei Europene, CE doreste sa se asigure ca procesul de privatizare a fost deschis si fara ajutoare ilegale din partea statului.

Presedintele APIA: Piata se va plafona in cinci ani
Piata auto romaneasca va continua ritmul de crestere accelerat atat timp cat necesarul de mobilitate este mare, a declarat Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). "Se estimeaza o plafonare similara celei din vestul Europei in cinci ani, la un ritm de crestere de 3-5 procente", a spus Valmar. Pe pietele vest-europene vanzarile de automobile inregistreaza un ritm de crestere foarte lent, datorita gradului ridicat de motorizare. Pentru anul in curs estimarile in ceea ce priveste volumul autovehiculelor noi este de 340.000 de unitati, dintre care 320.000 reprezinta autoturisme, in comparatie cu cele 256.414 de autovehicule vandute in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO